10 признака, че сте пред "бърнаут"

9678
10 признака, че сте пред "бърнаут"
Снимка: iStock/Guliver

Имаме толкова много ангажименти, свързани с работа и личностно развитие, че често стресът взима превес и се случва т.нар. бърнаут. Прегряването, с което мозъкът ни казва, че е време да го оставим да си почине. Как да разберете, че сте на този етап от живота си? Ето 10 признака, които ще ви пояснят нещата.

1.Забравяте разни неща – което е напълно нетипично за вас. В даден момент обаче започвате да забравяте важни срещи, обаждания, ангажименти. Може би се сещате чак след отминалото време за това. Това е ясен знак, че имате нужда от почивка, защото сте прегрели.

2. Умора, която не ви напуска – каквото и да правите, дори да си почивате, пак се чувствате уморени. Толкова много умора се е насъбрала, че тя просто не може да си отиде. Нямате желания за нищо, още по-малко за работа. Чувствате се емоционално и физически на предела на силите си.

Забравените, но съсипани от коронавируса: Учени, не само лекари, работещи без никаква почивка

Учен, написал за 13 месеца цели 18 научни статии за коронавируса! Лекар от спешно отделение във Филаделфия, който се обажда на телефон ...

3. Проблем с концентрацията – независимо дали работите или се занимавате с лични дела, не можете да останете фокусирани върху задачата си дълго време. Съзнанието ви е съвсем на друго място, което пречи на изпълнението на задачите ви.

4. Липса на сън – трудно заспиване, будене през нощта, състояние, в което се чувствате абсолютно ненаспали се. Е, честито – вие сте пред бърнаут. Ако няма друга прина за безсънието ви, вероятно се нуждаете от дълга почивка.

5. Слаба имунна система – разболявате се по-често, отколкото е характерно за вас? Пипвате всеки сезонен грип? Това е така, защото стресът ви идва в повече и сте тотално прегрели. Трябва да се фокусирате над укрепването на имунитета с почивка и правилно хранене.

6. Лошо хранене – като продължение на горната точка. Когато сте пред бърнаут, посягате към вредните храни, защото организмът ви жадува за бърза храна. Смятате, че се чувствате по-добре, щом хапнете нещо готово, но това е заблуда.

Бизнесът губи 80 млн. лв. годишно заради прекомерен стрес при служителите

Над 50% от болничните през миналата година се дължат на заболявания вследствие на стреса. Болничните през 2016 година са на стойност 14...

7. Негативни емоции – изведнъж ви обзема гняв, песимистично мислене, депресия. Може си ядосвате твърде лесно за неща, които изобщо не си заслужават. Особено ако сте оптимистичен човек, това би било странно. Единственото обяснение е, че сте прегрели.

8. Нежелание за хранене – другата крайност на вредното хранене е да не ви се яде нищо. Толкова сте меланхолични и не ви се прави нищо, че спирате да изпитвате глад.

9. Повишена тревожност – прекаленият стрес води до повишена тревожност. Тя ви пречи да работите, да бъдете продуктивни, да изпълнявате личните си задачи и ангажименти. Овладейте това напрежение с почивка, далеч от стресиращото ежедневие.

10. Социална изолация – от приятели, близки, колеги. Не искате да излизате с хората, не искате да виждате или говорите с тях. Изпадате в депресия и нямате желание да се оправите. Вие сте през бърнаут и трябва да вземете нещата в свои ръце.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЗДРАВЕ:

Отрицателни последици: Какво се случва, ако не ядете мазнини

Може ли да се ядат ягоди при диабет

Лекар: Ако имате диабет, НЕ яжте тези плодове

Закуската, която ще ви подмлади

Лекар: Тази фраза издава началото на деменция

Експерти: Тези 9 храни пречистват кръвоносните съдове

Лекари: Тези 2 симптома може да са ранен признак на Паркинсон

Очите ви сълзят без причина: Ето какво може да го предизвиква

Тези напитки водят до проблеми със сърцето и висок холестерол

Важна информация за коклюша: Опасен и силно заразен

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com