10 ТОП продукта, които са супер полезни за черния дроб

13874
10 ТОП продукта, които са супер полезни за черния дроб
Снимка: iStock

Черният дроб е един от най-големите органи в нашето тяло и един от най-важните. От черния дроб зависи правилното функциониране на целия ни организъм, а от него зависи и животът ни. Какво да направите, за да поддържате черния дроб в добро състояние в продължение на много години? 

Най-доброто решение е правилната диета. Запознайте се с 10 продукта, които подпомагат работата на най-голямата лаборатория на нашето тяло.

Черният дроб има над 500 важни функции в тялото. Най-известните са прочистването на организма от вредните метаболитни продукти и токсините, попаднали в тялото отвън, и отделянето на жлъчка, необходима за храносмилането и усвояването на мастноразтворимите витамини (A, E, D и K). Също така си струва да запомните, че черният дроб:

  •  регулира телесната температура и нивата на кръвната захар;
  •  в него се съхраняват витамини (включително A, D, K и C) и минерали (включително желязо и мед);
  •  превръща хранителните вещества в енергия;
  •  осигурява правилното съсирване на кръвта (включително произвежда хепарин, който предотвратява съсирването на кръвта в съдовете).

Черният дроб е орган със забележителни регенеративни способности, но има и своите ограничения. Може да се увреди от прекомерна употреба на  алкохол от и затлъстяване. Тези фактори могат да допринесат за затлъстяване на черния дроб, което може да се развие във възпаление и цироза, което води до необратимо увреждане на този орган. 

За да се грижите за черния дроб, си струва да запомните няколко основни правила:

  •  активен начин на живот (проучванията показват, че упражненията помагат за прочистване на тялото от токсини);
  •  употреба на лекарства, предписани от лекар;
  •  ограничаване (или за предпочитане отказване) от алкохола;
  •  антивирусна профилактика – ваксинации срещу хепатит В и стриктно спазване на хигиенните правила 

Кое уврежда черния дроб и как да се пазим?

Изключително важна е диетата, която не е твърде мазна, в която трябва да присъстват продукти, подпомагащи работата на черния дроб. Представяме ви топ 10 от тези продукти.

Забележка: Ако имате проблеми с черния дроб, моля, консултирайте се с вашия медицински специалист за всякакви промени във вашата диета.

Полезни храни за черния дроб

1. Чесън

Чесънът е отличен източник на сяра – елемент, важен за правилното функциониране на черния дроб. Това съединение увеличава секрецията на жлъчни киселини и също така подпомага черния дроб при отстраняването на токсините, включително тежки метали от тялото. Чесънът също така е добър източник на глутатион, антиоксидант, който действа като детоксикатор. Освен чесъна си струва да включите и други свързани с него зеленчуци, като лука (също е богат на сяра и глутатион).

2. Куркума

Куркумата защитава чернодробните клетки и подпомага тяхната регенерация. Нейният защитен ефект върху черния дроб е сравним със силимарина - съединение със силни хепатопротективни свойства, присъстващи в белия трън. Известно е също, че етеричните масла от подправките и съдържащият се в него куркумин, стимулират отделянето на жлъчка в черния дроб, а глутатионът, присъстващ в куркумата, спомага за прочистването на организма от замърсявания.

3. Цвекло

Цвеклото съдържа бетанин – аминокиселина, която не само засилва производството на жлъчка, но и подпомага прочистващия ефект на черния дроб. Фибрите от цвекло са полезни за черния дроб – т.нар. пектини, които подпомагат детоксикацията и пречистващите функции на органа.

Задръстеният черен дроб – причина за наднормено тегло

4. Авокадо

Авокадото е истинско съкровище от глутатион, който помага на черния дроб да пречиства организма от токсини. Авокадото също така съдържа витамин К, който инхибира растежа на много видове рак, включително рак на черния дроб.

5. Ябълки

Ябълките и особено кората им съдържат огромни количества пектин (водоразтворими фибри). Както споменахме по-горе, пектините играят важна роля в прочистването на организма. Те свързват някои тежки метали, помагат за понижаване на холестерола в кръвта, подпомагат чревната функция. Ябълките също са добър източник на глутатион (въпреки че съдържат по-малко глутатион от авокадото).

6. Орехи

Орехите и бадемите са много добър източник на аргинин – аминокиселина, която помага на черния дроб да детоксикира тялото (аргининът превръща токсичния амоняк в по-малко вредна урея, която след това се отделя от тялото). Почистващият ефект на черния дроб се засилва допълнително от глутатиона, присъстващ в ядките.

7. Зехтин

Антиоксидантите в зехтина защитават чернодробните клетки от разрушителното въздействие на свободните радикали. В допълнение към хепатопротективните свойства, заслужава да се припомни, че зехтинът намалява риска от рак, инсулт и коронарна болест на сърцето.

8. Лимон

Лимоновият сок засилва секрецията на ензими, като помага на черния дроб да прочисти организма (затова се препоръчва да се пие лимонова вода 30 минути преди или след хранене). Също така си струва да знаете, че хесперидинът, присъстващ в лимоновата кора, предпазва черния дроб от увреждане.

2 симптома, които издават, че може да излекувате болния черен дроб

9. Броколи

Броколите са добър източник на хлорофил – зелена боя, която се свързва с вредни вещества (включително тежки метали) и улеснява отделянето им от организма. Проучванията показват, че това съединение намалява риска от чернодробни тумори. Зеленчукът съдържа още глутатион и сяра – съединения, подпомагащи черния дроб при извеждането на токсичните вещества от тялото.

10. Спанак

Както броколите, така и спанакът съдържа много хлорофил, който има способността да неутрализира вредните вещества и да подмладява клетките. Цикорията, артишокът, брюкселското зеле, къдравото зеле и зелето също са добри източници на хлорофил.

Статията има само информативна цел и не е препоръка или заместител на консултацията със специалист.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЗДРАВЕ:

Семена от чиа: как влияят на кръвното

Коя храна може да провокира гастрит - отговорът на лекаря

Може ли супата да ни предпази от гастрит?

Как бананите вляят на кръвното - отговорът на учените

Лекар: Яжте доматите с това, за да са още по-полезни

Учени: Този ежедневен навик може да помогне за ранното откриване на рак на кожата

Кои билки ще Ви помогнат за шум в ушите

Булгар Биотик: вдъхновение от традициите и природата

Безплатни консултации на пациенти с репродуктивни проблеми в София

Лекар: Отслабването е най-трудно за хората с това заболяване

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com