Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

3 храни, които насърчават дълголетието

21 юни 2024, 07:56 часа

Дълголетието е мечтата на всеки човек на Земята. Естествено, тази цел е невъзможна без балансирана и питателна диета и отказ от лоши навици. Има и някои храни, за които е установено, че се консумират от хора, живеещи в Сините зони, за насърчаване на дълголетието, съобщава изданието The Sun.

Автор и сътрудник на National Geographic и експерт по дълголетие Дан Бютнър е посветил живота си на изучаването на най-дълголетните хора в света. Именно той е измислил термина „сини зони“, за да обозначи райони по света, където хората обикновено живеят до 100 години – ако не и повече. Те включват Окинава в Япония, полуостров Никоя в Коста Рика, Икария в Гърция, Сардиния в Италия и Лома Линда в Калифорния.

Дан изброява три продукта, които могат да бъдат намерени във всеки супермаркет, които действат като „добавки" за по-дълъг живот.

Кой е най-важният минерал за дълголетието?

Кои три храни насърчават дълголетието?

Списъкът с тях включва бобови растения, орехи и зехтин.

"Ако искате да сте здрави, яжте около 80 зърна от бобени храни на ден", казва Бютнер.

Той споменава проучване от 2004 г., което анкетира стотици възрастни хора в Япония, Швеция, Гърция и Австралия, което установи, че хората, които ядат повече боб, живеят по-дълго 

„Открихме, че хората, достигнали 100-годишна възраст, ядат чаша боб на ден“, казва Дан. Други храни, които хората ядат, изглежда нямат същата връзка с дълголетието.

Питателната, богата на протеини храна, е крайъгълният камък в диетата на хората от Икария, Сардиния и полуостров Никоя.

Учените са установили, че хората, които ядат 15 до 30 ореха на ден, живеят около три години по-дълго от хората, които не ги ядат. Малка шепа ядки е любима закуска за повечето жители на Синята зона, а хората, живеещи в Лома Линда, Калифорния, често предпочитат орехи или бадеми. В същото време изследователи от университета в Берген и университета в Глазгоу установиха, че яденето на ядки, както и пълнозърнести храни и плодове, може да увеличи продължителността на живота.

Зехтинът е основен продукт на средиземноморската диета със свойства за насърчаване на дълголетието. Междувременно скорошно проучване на изследователи от Харвард свързва зехтина с по-нисък риск от смърт, свързана с деменция. Изследователите установяват, че хората, които консумират повече от половин супена лъжица зехтин на ден, имат 28% по-нисък риск от смърт от деменция в сравнение с тези, които никога или рядко го консумират.

Опитайте се да замените майонезата и мазните сосове със зехтин.

Експертът дава и съвети за дълголетие, които се спазват от жителите на синята зона. Те са следните:

  • Увеличете домакинската активност, вместо да ходите на фитнес.
  • Имайте цел в живота
  • Сведете стреса в живота си до минимум.
  • Не преяждайте.
  • Опитайте се да ядете колкото се може повече зеленчуци.
  • Пийте не повече от две чаши вино на ден и никога не прекалявайте.
  • Вярвайте.
  • Поставете близките си на първо място.
  • Поддържайте социален кръг, който подкрепя здравия разум.

Тайната на дълголетието: 5 храни, които всеки столетник яде

Важно: Статията не замества балансираното хранене и консултацията със специалист!

Таня Станоева
Таня Станоева Отговорен редактор
Новините днес