3 лесни начина да избегнете хипертонията

7996
3 лесни начина да избегнете хипертонията
Снимка: iStock

Хипертонията (артериална хипертония) е състояние на непрекъснато високо кръвно налягане, което усилва вероятността от развитие на заболявания на сърдечносъдовата система, мозъка, бъбреците и други заболявания. За да не се излагате на подобни рискове, трябва да следвате няколко прости препоръки.

1.            Контрол на телесното тегло

Лекар: За да свалите кръвното без лекарства, правете това

Високото кръвно налягане често е тясно свързано с наличието на лоши навици - заседнал начин на живот, злоупотреба с алкохол, консумация...

Прекомерното тегло и затлъстяването са едни от важните предразполагащи фактори за появата на хипертония. Чрез контролиране на теглото човек намалява риска от развитие на хипертония и свързани заболявания.

Проучване, проведено в кампуса Mayo Clinic Rochester, установило, че 5% увеличение на телесното тегло при хора без затлъстяване води до средно увеличение на систоличното (горно) налягане от четири единици. Най-значителното увеличение на показателя се появява при тези участници в проучването, които са имали наднормено тегло, натрупано в корема, образувайки висцерална мазнина. Ето защо учените твърдят, че висцеларната мазнина е особено вредна за здравето.

2.            Ограничаване на солта

Твърде много сол в менюто отдавна се свързва с хипертонията. За тези, които страдат от високо кръвно, медиците предлагат диета с малко сол. Проучването потвърждава , че има връзка между количеството сол, консумирано от здрав човек, и риска от развитие на хипертония. В краткосрочен план намаляването на количеството сол в диетата има отлично въздействие върху кръвното. В дългосрочен план тази връзка се изглажда, но шансът от появата сърдечно-съдови заболявания с намаляване на приема на сол се намалява с 25%.

Учени разкриха кой е зеленчукът на дълголетието

Този зеленчук не присъства в менюто на всеки от нас и това е сериозен пропуск. Именно той гарантира дълголетие и надеждна защита срещу ...

3.            Повишаване на нивото на физическа активност

Редовната физическа активност е важен елемент за поддържане на здравето, в това число нормално кръвно и малкия риск от смърт от сърдечно-съдово заболяване. Учените са установили , че при пациенти с хипертония, които редовно практикуват всякакъв вид физическа активност, вероятността от сърдечно-съдови заболявания с фатален изход се намалява в диапазона от 16 до 67%. Участниците в проучването, които изобщо не тренирали, са имали двоен риск от смърт от такива заболявания.

По правило високото кръвно налягане се понижава с помощта на лекарства. Но храненето също може да повлияе на този показател. Определена диета може да допринесе както за повишаване, така и за намаляване на налягането. Препоръчително е да се следи налягането и да се регулира диетата според състоянието му. Ако изпитвате трудности сами да определите подходящото меню, направете консултация с личния си лекар.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЗДРАВЕ:

Над каква дневна доза кофеин не е добре да преминаваме?

Само 1 лъжичка от това на ден ускорява метаболизма и помага за отслабване

Тази ядка сваля холестерола - яжте я веднага след ставане от сън

Ябълков оцет за сваляне на пикочната киселина - как се пие

Всички ядем тези храни, но те влошават паметта

Мазните храни, които са полезни за кръвното

Кой е най-добрият лек за схванат врат

Това са най-добрите храни за забавяне на стареенето

Лекар: Сутрин НЕ ставайте от леглото, докато НЕ направите това

Витамините и храните, които разреждат кръвта

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com