Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

3 симптома на деменция, които можете да забележите по време на разговор

21 юни 2024, 09:33 часа

Деменцията е прогресивно неврологично заболяване, което се характеризира с влошаване на когнитивните функции, което засяга паметта, мисленето, езика и способността за извършване на ежедневни дейности. Ранното откриване може да бъде от решаващо значение за справяне със състоянието, а някои симптоми могат да се проявят по време на разговор.

Ето кой е най-често пропусканият предупредителен знак за деменция

Ето три основни симптома на деменция, които може да забележите, когато разговаряте с някого:

1. Пропуски в паметта и повторяемост

Един от най-често срещаните и забележими симптоми на деменция е загубата на памет, особено на краткосрочна памет. По време на разговор може да забележите, че човекът често забравя за какво е говорил или се повтаря. Например може да зададе един и същ въпрос многократно в рамките на кратък период от време или да преразкаже една и съща история, без да осъзнава, че вече я е споделил.

Това повтаряне не е просто признак на забравяне, а по-скоро индикация, че мозъкът се бори да запази и обработи новата информация. Освен това те може да изпитват затруднения при припомнянето на скорошни събития или разговори, което може да доведе до объркване и разочарование.

2. Трудности при намирането на думи и при проследяването на разговори

Друг отличителен белег на деменцията е езиковото увреждане. По време на разговор може да забележите, че човекът има проблеми с намирането на правилните думи или използва неподходящи думи, което води до изречения, които нямат смисъл. Той може също така да се затруднява да назовава познати предмети или хора.

Това състояние, известно като афазия, може да направи общуването трудно и често води до разочарование на човека. Освен това те могат да имат проблеми с проследяването на хода на разговора, особено ако в него участват много хора или темите се сменят бързо. Те могат да изгубят представа за това, което се обсъжда, да поискат повторение или да отговорят по начин, който изглежда несвързан с текущата тема.

Учени: Този симптом издава предстояща смърт при хората с деменция

3. Лоша преценка и промени в поведението

Деменцията може да повлияе и на преценката и поведението на човека, което може да се забележи в социалните взаимодействия. Може да наблюдавате неподходящи реакции или действия, които не са характерни за лицето. Например, то може да проявява лоша преценка в изказванията си, като например да прави неподходящи коментари, или да се бори със социалните норми, като например да прекъсва често другите или да говори с неподходяща сила.

Промените в поведението могат да се проявят и като повишена раздразнителност, тревожност или апатия по време на разговори. Те може да изглеждат по-малко заинтересовани от общуване или по-отдръпнати от обикновено, което показва промяна в социалната и емоционалната им обработка.

Ивайло Григоров
Ивайло Григоров Отговорен редактор
Новините днес