5 мита за рака на дебелото черво

9534
5 мита за рака на дебелото черво
Снимка: iStock/Guliver

Има болести, които са широко разпространени, но недостатъчно обсъждани в медийното и общественото пространство. Ракът на дебелото черво е пример за такъв феномен – хората не са запознати с естеството и симптомите на едно от водещите по смъртност онкологични заболявания в България и по света.

Кои са най-често срещаните митове по отношение на рака на дебелото черво?

Мит №1: Симптомите на рака на дебелото черво са силно изразени и разпознаваеми, следователно - заболяването лесно може да се диагностицира навреме

Истината е, че ракът на дебелото черво е втората най-честа причина за смърт от всички онкологични заболявания именно защото в началната си фаза той много често е безсимптомен. Симптомите на заболяването са неспецифични и разнообразни и лесно могат да бъдат игнорирани. По-същественото е, че симптоми обикновено се появяват на по-късен етап от развитието на заболяването и могат да включват подуване на корема, болки, диария или констипация, необяснима загуба на телесно тегло, умора и намалена работоспособност. Статистиката сочи, че едва под 15% от болните оцеляват до пет години след поставяне на диагнозата в късен стадий, когато ракът на дебелото черво вече се е разпространил до по-далечни части на тялото. Това е и причината експертите да са на мнение, че превенцията и ранната диагностика, посредством редовен скрининг на хората над 50-годишна възраст, които нямат симптоми, са от ключова важност за овладяването на заболяването.

Мит №2: Тютюнопушенето и алкохолът нямат връзка с развитието на рак на дебелото черво

Тютюнопушенето се приема за един от рисковите фактори не само за развитието на рак на белия дроб, но и за много други онкологичните заболявания, сред които и рака на дебелото черво. Употребата на тютюневи изделия и прекомерната консумация на алкохол могат да бъдат фактори за развитието на рак на дебелото черво, наред със заседналия начин на живот, нездравословно хранене и консумацията на червено и обработено месо, липсата на фибри и пресни плодове и зеленчуци в диетата.

Мит №3: Колоноскопията е единственият истински надежден метод за откриване на рак на дебелото черво

Неинвазивните и лесни за прилагане тестове за скрити (окултни) кръвоизливи, които се правят чрез даване на фекална проба, обикновено са първата стъпка и важен индикатор за наличието на полипи или тумор в дебелото черво. Прилагат се масово за ранно откриване на заболяването, а специалистите препоръчват ежегодно тестване за хората над 50-годишна възраст, поради повишения риск от развитие на болестта. Такива са и най-новите препоръки на Европейския здравен съюз, относно въвеждането на нов подход към ранното откриване на раковите заболявания, където именно скринингът за рак на дебелото черво има водещо място.

При положителен резултат от теста, следва да се прецени необходимостта от назначаването на колоноскопия или друго подходящо изследване по преценка на наблюдаващия лекар. Колоноскопията предоставя възможност за премахване на полипи или други образувания и взимане на тъканни проби за последващо патоанатомично заключение - изследването се извършва в болнични условия и обикновено с използването на упойка.

Мит №4: Изследването за скрининг на рака на дебелото черво е болезнено и дискомфортно преживяване

Тестът за окултни кръвоизливи, който се използва за откриване на кръв в изпражненията, е абсолютно безболезнен. От началото на месец септември до края на годината, пилотно в град София, може да се включите в кампанията за безплатно скринингово изследване, насочена към хората на възраст между 50 и 74 години. Ето как в три лесни стъпки:

1. Взимате си контейнер за фецес от най-близката аптека

2. Оставяте своята проба за изследване в една от партньорските лабораториии

3. След получаването на резултата си и при нужда се консултирате с лекар

Повече информация за кампанията и адресите на лабораториите, в които можете да се тествате безплатно, може да намерите на www.testvai.bg

Мит №5: Ракът на дебелото черво е разпространен най-вече сред мъжете

Въпреки широко разпространеното мнение, че само мъжете са предразположени да развият рак на дебелото черво, истината е, че това е вторият най-често срещан рак при жените и третият най-разпространен сред мъжете в страната. За разлика от пола, възрастта оказва влияние на шанса за развитие на болестта. Хората над 50-годишна възраст имат по-висок риск от развитие на болестта в сравнение с тези, които не попадат в посочената възрастова група. Изводът - и мъжете, и жените имат еднакъв шанс да развият рак на дебелото черво, но хората на възраст над 50 години трябва да се тестват ежегодно.

Да сме добре информирани е дълг на всеки един от нас и е ключът към пълноценен и здравословен живот. Здравето е най-ценното ни притежание и трябва да се грижим за него, без да разчитаме на късмет или добри гени, както и да чакаме да изпитаме дискомфорт или болка, за да вземем мерки. Истински здрав дух и тяло се постигат и с редовна профилактика и скрининг.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЗДРАВЕ:

Плодовете, които НЕ трябва да се ядат след 50 години

Листата и цветовете на този плод са полезни за простатата - берете ги през пролетта

Над каква дневна доза кофеин не е добре да преминаваме?

Само 1 лъжичка от това на ден ускорява метаболизма и помага за отслабване

Тази ядка сваля холестерола - яжте я веднага след ставане от сън

Ябълков оцет за сваляне на пикочната киселина - как се пие

Всички ядем тези храни, но те влошават паметта

Мазните храни, които са полезни за кръвното

Кой е най-добрият лек за схванат врат

Това са най-добрите храни за забавяне на стареенето

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com