5 навика за дълголетие, които трябва да придобиете след 45

66118
5 навика за дълголетие, които трябва да придобиете след 45
Снимка: iStock

Резултатите от проучване, проведено от Harvard T.H. Chan School of Public Health, публикувани в медицинското списание BMJ, разкриват 5 навика, които водят до дълголетие дори и ако започнат да се практикуват след 45 години. Изследванията показват, че поддържането на пет здравословни навика на средна възраст (45 и повече години) може да увеличи броя на годините, в които живеете без диабет тип 2, сърдечни заболявания и рак. Проучване от 2018 г. на свой ред установи, че следването на същите тези навици увеличава общата продължителност на живота.

Най-важните ежедневни навици са да се храните здравословно, да поддържате здравословно телесно тегло, да правите редовно упражнения, да не пиете много алкохол и да не пушите. В стандартния набор няма нищо изненадващо, но учените са определили какво точно означават тези обичайни съвети.

Тествано от поколения: 9 храни, които всички столетници ядат

Упражнения трябва да включват поне 30 минути упражнения на ден, умерена до интензивна активност; здравословно тегло означава поддържане на индекс на телесна маса между 18,5-24,9; Умерената консумация на алкохол ограничава жените до едно питие (чаша вино или бира) на ден и две питиета на ден за мъжете; и здравословното хранене може да се определи чрез индекса на алтернативното здравословно хранене.

Авторите на изследването установяват, че жените, които са практикували четири или пет от тези здравословни навици след 50-годишна възраст, са живели средно 34,4 години без диабет, сърдечни заболявания и рак, в сравнение с 23,7 години сред жените, които не са се придържали се към тези здравословни навици. Така разликата в продължителността на живота е около 10 години в полза на хората, придържали се към изброените навици.

Мъжете, които са практикували четири или пет от тези здравословни навици до 50-годишна възраст, са живели средно 31,1 години без хронични заболявания, докато мъжете, които не са използвали нито един от тези навици, са живели средно 23,5 години без болести. Тези, които активно пушат и пият, имат най-ниска очаквана продължителност на живот без заболяване. Доказано е, че правилното хранене, поддържането на активност и отказването от тютюнопушенето намаляват риска от развитие на хронични заболявания.

По-малко известен, но също толкова важен фактор за дълголетие е достатъчното сън. Редовният лош сън излага тялото на риск от сериозни заболявания, включително затлъстяване, коронарна болест на сърцето и диабет, а също така съкращава продължителността на живота на човека. Колко часа сън са необходими дневно? Нормата се колебае около 8 часа, но всъщност този показател е изключително индивидуален: някои хора се нуждаят от малко по-малко време за сън, други малко повече, допълва още изданието.

Важно: Статията не замества балансираното хранене и консултацията със специалист!

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЗДРАВЕ:

Хлорофил в организма: Какво трябва да знаем и за какво да внимаваме

Кафе с мляко - как е правилно да се пие

10+ МАЛКИ ТАЙНИ да свалим кръвното у дома БЕЗ ХАПЧЕТА

3 съставки, които ще направят почти всяко ястие полезно за сърцето

При какви заболявания НЕ трябва да се яде кашкавал

Тормоз от магнитни бури - Тактиките да се справите с тях

Може ли чаша топла вода сутрин да предотврати хроничен запек?

Какво ще се случи с тялото ви, ако пиете редовно жасминов чай?

Колко зеленчуци трябва да се ядат на ден

5 подправки, които трябва да сложите в кафето за плосък корем

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com