6 хранителни навика, които удължават живота с години

18659
6 хранителни навика, които удължават живота с години
Снимка: iStock/Guliver

Ако искаме да живеем по-дълго, трябва да водим здравословен начин на живот. Важно е да нямаме наднормено тегло и да не пушим. Добре е да спортуваме по 30 минути всеки ден. Най-важно обаче е какво консумираме. Тези 6 хранителни навика могат да удължат живота ви с години:

1. Избягвайте преработените храни

Наблягайте на истинските, естествени продукти. Тук често важи правилото: „Яжте това, което и баба ви смята за истинска храна“. Всички плодове и зеленчуци са добра идея. Консумирайте с мярка картофи и ориз, защото те имат високо съдържание на въглехидрати. Трябва да сте по-внимателни с ориза и заради минималното количество арсен, което влиза в състава му. Варивата, като леща, боб и грах, спомагат за доброто храносмилане и съдържат ценни вещества.

Ето защо качваме килограми през зимата

Много хора забелязват, че зимата е сезонът, в който качват най-много килограми и вредят на фигурата си. Някои смятат, че причината за т...

2. Не прекалявайте с месото

Чистите меса са полезни за регенерирането на организма, но трябва да се консумират с мярка. Основните продукти в менюто могат да са свежи или сготвени на пара зеленчуци. По-полезни от месото и колбасите са рибните продукти, богати на здравословни мазнини, като сьомгата, пъстървата и скумрията. Един добър хранителен режим би включвал риба веднъж седмично.

3. Яжте ферментирали млечни продукти

При млечните продукти не е толкова важно дали са обезмаслени или не. Същественият въпрос е преминали ли са през процес на ферментация. Затова за дълголетието са полезни киселото мляко, сиренето и кашкавала, изварата. Те подобряват здравето на стомаха и сърдечно-съдовата система.

4. Ограничете захарта

В кое месо има най-много бактерии

За повечето хора месото е съществена част от диетата им. Оказва се, че най-предпочитано е пилешкото и свинското месо, но голяма част от...

Задължително избягвайте безалкохолните подсладени напитки. Консумацията им всеки ден е вредна. Тя води до омазняване на вътрешните органи, проблемна кожа и ускорява стареенето на клетките. Можете да си позволите по една чаша за денонощие.

5. Не се страхувайте от мазнините

Не е задължително да надебеляваме от мазнините. Консумирани с мярка, зехтинът, ядките, авокадото и слънчогледовото олио са полезни за тялото. Със сигурност обаче е добре да избягвате мазнините в чипса, готовите сладкиши и пици.

6. Пийте с мярка

Според статистиката, тези, които консумират алкохол с мярка, живеят по-дълго от въздържателите. Полезното количество е не повече от 1 чаша на вечер. Редовното прекаляване с алкохола води до високо кръвно налягане и повишени нива на триглицериди в кръвта. Тези фактори са вредни за здравето на сърцето.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЗДРАВЕ:

Важна информация за коклюша: Опасен и силно заразен

Кои чайове ще ви помогнат в борбата с напълняване

Кои чайове са изключително полезни за здраво сърце

Кои са най-полезните чайове за черния дроб

5-те най-лоши закуски за здравето

Билката, която е полезна при почти всяка болест

Защо не е полезно да се ядат само плодове?

Плодовете, които НЕ трябва да се ядат след 50 години

Листата и цветовете на този плод са полезни за простатата - берете ги през пролетта

Над каква дневна доза кофеин не е добре да преминаваме?

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com