6 суперхрани за силен имутитет, които ще изхвърлят токсините от вас

3983
6 суперхрани за силен имутитет, които ще изхвърлят токсините от вас
Снимка: iStock/Guliver

Има определени категории храни, за които е доказано, че помагат сериозно на нашата имунна система, особено по време на пандемията от коронавирус.

Първата категория включва пълнозърнести храни, включително черен хляб, кафяв ориз и киноа, които имат с повишено съдържание на въглехидрати. Те ще съдействат за насищане на тялото с енергия и ще поддържат мозъка, използвайки до 20% от всичките му резерви.

Ядем основно вносни плодове и зеленчуци

Доматите и краставиците на пазара са масово от внос, а все повече от българските зеленчуци отиват за чуждите пазари. Това показва анали...

Също така, полезно е да разнообразите менюто си с вегански продукти. Чиа, лен и орехи са добри източници на омега-3 мазнини. Маслото от чиа или лененото масло е изключително подходящо за дресинг.

Рибата е друг богат източник на омега-3 мазнини. За да успее да съхрани всичките си полезни вещества, диетолозите препоръчват рибата да се приготвя на пара или на скара.

В допълнение, диетологът съветва да не забравяме за плодовете, които изобилстват от флавоноиди. Те имат отличен ефект върху мозъка и настроението. Също така съдържат витамин С. Експертите по диетично хранене отбелязват, че ако нямате под ръка пресни плодове, замразените плодове ще са полезни в случая.

Важен компонент за подобряване на чревната микрофлора са киселите млека и ферментиралите млечни продукти, пълни с калций и протеини. Кисело зеле, кимчи и комбуча имат почти идентични свойства.

Ексертите са убедени, че трябва да се консумират поне две яйца на ден, защото те съдържат витамин D и са един от основните източници на протеин.

С кой зеленчук се асоциира всеки зодиакален знак

Зеленчуците точно като зодиакалните знаци се различават помежду си по най-различни белези. Всеки зеленчук има своя текстура, вкус и цвя...

Експертите споделят какви са ползите от цветните зеленчуци. Според тях диетата трябва да включва възможно най-голямо количество зеленчуци с различни цветове, тъй като всеки цвят съдържа различни витамини и полезни вещества и, съответно, те изпълняват полезните си функции в организма.

Диетолозите препоръчват да се консумират растителни масла (маслини, кокос и рапица). Те съдържат мононенаситени мазнини и са добър вариант за сърцето. Още повече, те съдържат витамин Е, който е необходим за кръвоносната система и кожата.

Предпоследната категория, определена от експерта, са консервирани домати, които демонстрират антиоксидантни свойства и са богати на ликопен.  Диетолозите отбелязват, че в една кутия от такива домати има повече от това вещество, отколкото в пакет пресни.

И накрая, не на последно място е водата. Специалистите подчертават, че е много важно да се поддържа необходимото количество течност в тялото. Богатите на вода зеленчуци като краставици и дини могат да помогнат за това отчасти.

Все пак, в топлите месеци не мърдайте никъде без шише вода. Непрекъснато трябва да се хидратирате, а за целта трябва да разполагате с удобно и надеждно шише, в което да съхранявате животворната течност.

Плодовете и зеленчуците, които да консумирате през топлите месеци за силен имунитет

Взели сте решение да се храните по-здравословно? Е, няма по-добро време за това от лятото, което носи изобилие от пресни сезонни продук...

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЗДРАВЕ:

Отрицателни последици: Какво се случва, ако не ядете мазнини

Може ли да се ядат ягоди при диабет

Лекар: Ако имате диабет, НЕ яжте тези плодове

Закуската, която ще ви подмлади

Лекар: Тази фраза издава началото на деменция

Експерти: Тези 9 храни пречистват кръвоносните съдове

Лекари: Тези 2 симптома може да са ранен признак на Паркинсон

Очите ви сълзят без причина: Ето какво може да го предизвиква

Тези напитки водят до проблеми със сърцето и висок холестерол

Важна информация за коклюша: Опасен и силно заразен

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com