7 симптома на хормонален дисбаланс при жената

8110
7 симптома на хормонален дисбаланс при жената
Снимка: iStock/Guliver

Хормоните играят ключова роля в регулирането на различни телесни функции и всяко нарушение на техния баланс може да доведе до редица симптоми при жените. Разпознаването на тези признаци е от съществено значение за ранното идентифициране на хормоналния дисбаланс и за търсенето на подходяща медицинска помощ.

Ето седем често срещани симптома на хормонален дисбаланс при жените:

Нередовен менструален цикъл: Хормоналните колебания могат да повлияят на редовността на менструалния цикъл. Жените могат да имат нередовна менструация, силно или слабо течение или дори да пропуснат менструация. Промените в продължителността и интензивността на менструацията могат да показват дисбаланс на хормони като естроген и прогестерон.

Защо на толкова много жени се казва, че хормоните им не са в ред?

Промени в настроението: Хормоните влияят на невротрансмитерите в мозъка, като оказват влияние върху настроението и емоционалното състояние. Жените с хормонален дисбаланс могат да изпитват чести промени в настроението, раздразнителност, тревожност или дори депресия. Колебанията в нивата на естроген и прогестерон могат да допринесат за тези емоционални промени.

Постоянна умора: Хормоналните дисбаланси, особено нарушенията в хормоните на щитовидната жлеза, могат да доведат до постоянна умора и ниски нива на енергия. Ако жената спи достатъчно, но все още се чувства постоянно уморена, това може да е признак за скрит хормонален проблем.

Повишаване на теглото или затруднено отслабване: Хормоните играят важна роля в обмяната на веществата и регулирането на теглото. Дисбалансът, особено на инсулина, кортизола и хормоните на щитовидната жлеза, може да доведе до необяснимо наддаване на тегло или трудности при отслабването въпреки усилията за поддържане на здравословна диета и физическа активност.

Кожни проблеми: Хормоналният дисбаланс може да се прояви върху кожата, като доведе до проблеми като акне, мазна кожа или сухота. Колебанията в андрогените, група хормони, включваща тестостерон, могат да допринесат за развитието на акне, докато промените в нивата на естрогена могат да повлияят на хидратацията на кожата.

Какво трябва да знаете за женските полови хормони?

Косопад или изтъняване на косата: Промените в нивата на хормоните, особено излишъкът на андрогени, могат да допринесат за косопад или изтъняване на косата при жените. Състояния като синдрома на поликистозните яйчници (PCOS) могат да доведат до повишено производство на андрогени, което да повлияе на здравето на космените фоликули.

Смущения на съня: Хормоналните колебания, особено на естрогена и прогестерона, могат да повлияят на режима на съня. Жените с хормонален дисбаланс могат да изпитат безсъние, трудности при заспиване или прекъсване на съня през нощта. Тези смущения могат допълнително да допринесат за чувството на умора и промените в настроението.

Важно е да се отбележи, че тези симптоми могат да варират в широки граници при отделните хора и наличието на един или повече от тях не означава непременно хормонален дисбаланс. Ако жената изпитва постоянни или тежки симптоми, препоръчително е да се консултира с медицински специалист за цялостна оценка и подходящо лечение. Хормоналният дисбаланс често може да бъде преодолян чрез промени в начина на живот, медикаменти или други интервенции, съобразени с конкретния хормонален проблем.

Статията има само информативна цел и не е препоръка или заместител на консултацията със специалист.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЗДРАВЕ:

Тази евтина напитка пречиства кръвта от високата захар

Това е най-важният витамин за диабетиците

Сирене за отслабване - как е правилно да се яде

Симптомите, които показват проблеми с жлъчката

Как изтощителните тренировки и претренирането влияят на имунитета?

Това кафе вдига холестерола

Хлорофил в организма: Какво трябва да знаем и за какво да внимаваме

Кафе с мляко - как е правилно да се пие

10+ МАЛКИ ТАЙНИ да свалим кръвното у дома БЕЗ ХАПЧЕТА

3 съставки, които ще направят почти всяко ястие полезно за сърцето

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com