7 сутрешни навика, които свалят високия холестерол

7069
7 сутрешни навика, които свалят високия холестерол
Снимка: iStock

Холестеролът е мастно-восъчно вещество, което се намира във всяка клетка на нашето тяло. Въпреки че е от съществено значение за образуването на здрави клетки, излишното количество от това вещество може да доведе до проблеми. Особено тревожно е натрупването на LDL или „лошия“ холестерол, което често може да доведе до повишен риск от сърдечни заболявания и инсулт заради запушването на артериите, което причинява.

Но няколко сутрешни навика могат да ви помогнат да поддържате нивата на LDL холестерола под контрол. Според изданието Health Site те включват започване на деня с чаша топла вода с лимон, здравословна закауска, консумация на храни с омега-3 мастни киселини, консумация на зелен чай, рутинни упражнения и управление на стреса.

7 сутрешни навика за сваляне на холестерола

Чаша топла вода, подправена с лимон, за начало на деня прави чудеса с храносмилателната ви система. Помага за производството на жлъчка, която е от решаващо значение за разграждането на холестерола. Лимоните, богати на витамин С, са съюзници в борбата с високите холестеролни нива.

Този зеленчук ускорява метаболизма, сваля холестерола и захарта

Закуската, първото хранене за деня, играе ключова роля в управлението на холестеролните показатели. Тя трябва да съдържа богати на фибри храни като пълнозърнести храни, плодове и зеленчуци. В нея не трябва да се включват наситените и трансмазнините, които се съдържат в пържени храни и преработени закуски.

Поддържането на физическа форма е от ключово значение за управлението на холестеролните нива. Отделяйте по 30 минути всяка сутрин в упражнения с умерена интензивност като бързо ходене или колоездене. Редовните тренировки спомагат за повишаване на нивата на HDL или „добрия“ холестерол, който помага за елиминирането на LDL холестерола от кръвта ви.

Омега-3 мастните киселини, носещи многобройни ползи за здравето,. Храни като мазна риба (сьомга, скумрия, сардини), ленени семена, семена от чиа и орехи помагат да увеличите приема на омега-3 мастни киселини.

Преработените храни са скандално известни с това, че съдържат нездравословни мазнини, натрий и липиди. Най-добрият им заместител са питателни, непреработени храни с ниско съдържание на холестерол.

Зеленият чай е пълен с антиоксиданти и е мощен източник на агенти, които могат да помогнат за понижаване на холестеролните нива. Той е идеален заместител на обикновения чай - предпазва съдовете и сърцето.

Друга важна стъпка в управлението на холестеролните нива е контролиране на стреса. Някои от техниките за това включват упражнения за дълбоко дишане, медитация или йога.

Учени: Тази храна сваля холестерола и укрепва костите

Важно: Статията не замества балансираното хранене и консултацията със специалист!

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЗДРАВЕ:

7 предупредителни знака, че сме психически и емоционално изтощени

Топ 7 на най-добрите чая, които помагат за отслабване

Какво трябва да направим, ако пулсът ни е нисък?

Кафе за отслабване - преди или след хранене трябва да се пие

Може ли да се ядат череши при диабет?

Осем естествени средства за намаляване на мазнините в кръвта

Какви здравословни проблеми показва силният косопад?

Вместо вода: 3 напитки, които да пиете преди закуска

Защо ТРЯБВА да ядете яйца на закуска - 6 добри причини

Кой НЕ трябва да яде ягоди?

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com