Ако имате висок холестерол - това са първите симптоми!

35822
Ако имате висок холестерол - това са първите симптоми!
Снимка: iStock

Високият холестерол, особено LDL, заедно с високите нива на триглицеридите, засилва риска от сърдечно-съдови болести като атеросклероза, инфаркт или инсулт - и е важно да бъде идентифициран навреме, за да се предотвратят тези състояния.

Симптоматика за висок холестерол по принцип не съществува и проблемът е възможно да се установи само посредством кръвно изследване. Независимо от това, излишният холестерол е възможно да причини в черния дроб натрупване на мазнини, причинявайки появата на странични симптоми.

Ето разясненията на д-р Ана Луиза Лима.

В този случай хората с висока степен на холестерол може да имат ксантелазми - малки мастни топчета около клепачите; също коремът може да бъде подут без видими причини. Понеже степента на холестерола трябва да е твърде висока, за да се забележат такива странични симптоми, е обичайно хората да не знаят за състоянието си, което допълнително улеснява неговото влошаване.

Подуване на корема и засилената чувствителност в тази зона се причиняват обикновено от уголемяване на далака и черния дроб. Такова състояние настъпва, щом концентрацията на триглицериди в кръвта се доближи или надхвърли 800 mg/dl - и даже може да бъдат предизвикани други симптоми като интензивна коремна болка и често гадене.

Как да установите дали степента на холестерола ви е висока?

Единственият гарантиращ сигурност и надежден начин да се разбере имате ли висок холестерол или не, е чрез кръвно изследване. Този тест е относително прост и може да се направи след гладуване от 12 часа. Крайно важно е обаче да уведомите лабораторията, която ще проведе изследването, дали сте гладували или не, преди да пристъпите към съответните процедури.

Лекар съветва: Направете това, ако имате висок холестерол

Какво провокира появата на висок холестерол?

Основната причина за това лошо състояние е нездравословното хранително меню, наситено с мазни храни от рода на колбаси, кашкавал, индустриално обработени продукти и пържени храни – всичко това довежда до доста бързо покачване на степента на холестерола в кръвта, което на свой ред не позволява на организма да го отстрани правилно.

Липса на физически натоварвания и/или нездравословен начин на живот с тютюнопушене или прекомерно консумиране на алкохол също повишават риска от по-висок лош холестерол. А има и хора, които страдат от висок наследствен холестерол – това трудно се избягва даже, ако внимават с диетата и упражненията си, поради генетична обусловеност на заболяването; то обикновено засяга и други от членовете на съответното семейство.

Как да лекуваме високия холестерол?

Най-добър начин да смъкнете степента на високия холестерол и да не се нуждаете от лекарства за целта е редовно да спортувате и да прилагате здравословна диета с ниска степен на включени мазнини в хранителните продукти, както и с много плодове и зеленчуци.

Кардиолог: Тези 3 знака по тялото ви издават висок холестерол

Д-р Татяна Занин обяснява това в следното видео (ползвайте езиковите настройки за субтитри на български). 

В допълнение, има и домашни средства, които са в състояние да помагат за цялостна детоксикация на организма и на черния дроб в частност, като извеждат излишния холестерол – примерно, чай от артишок или чай мате.

Но има спешни случаи, когато е извънредно важно да се понижи степента на холестерола. Затова лекарят е възможно да предпише употреба на лекарства, улесняващи организма да го изхвърля - особено в онези случаи, когато такова състояние е генетично обусловено.

Намаляването на високия холестерол е крайно важно, защото той може да провокира настъпването на сериозни усложнения, включително да предизвика проблеми като високо кръвно, атеросклероза, сърдечна недостатъчност, инсулт. Затова е наложително да извършите промени в хранителното си меню, увеличавайки консумирането на добри мазнини като, примерно, онези, които се съдържат в авокадото, сьомгата и сушените плодове.

Внимание! Статията предава само информация, не и медицински упътвания. Винаги търсете специалист-медик!

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЗДРАВЕ:

6 симптома за инфекция на ухото, които не бива да пренебрегвате

Кога лененото семе може да ни навреди и какви са ползите от консумацията му

Защо се появява сърбеж в гърлото: причини за този неприятен симптом

Кои храни се смятат за много полезни при висок креатинин

7 начина за бързо премахване на подпухналостта от очите

Какво се случва с кръвното ви, ако всеки ден пиете смутита

Лекар: Всички правим тези грешки, но те са пагубни за червата

Какво е вредно да се яде на закуска?

НЕ само артрит: Болките в краката над 60 години може да издават това заболяване

Кардиолог: Това е най-добрата риба за сърцето

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com