Ако сте на диета - съвсем спокойно можете да ядете това сладко

8453
Ако сте на диета - съвсем спокойно можете да ядете това сладко
Снимка: iStock

Запознати ли сте с полезните качества на корена от якон? Растението се отглежда заради грудките му, които на вид наподобяват плодовете на сладкия картоф. За разлика от него, те съдържат минимално количество захари и се използват за приготвянето на подсладител с нисък гликемичен индекс и малко калории. Освен това корените от якон са полезни за холестерола, кръвното налягане и храносмилането. Екстрактът е подходящ за хора, които имат проблеми с кръвната захар или се придържат към нисковъглехидратен режим.

Растението якон произлиза от Южна Америка, където коренът традиционно се консумира суров и изцеден на сок. С времето добива популярност като здравословна алтернатива на захарта и изкуствените подсладители, а днес може да го намерите под формата на сироп или прах, подходящи за овкусяване на сладки изделия, смутита и сосове. Коренът от якон се състои предимно от фруктоолигозахариди (несмилаема глюкоза) и вода, поради което има гликемичен индекс 1 и помага за регулиране на кръвната захар. Въглехидратите, които съдържа, не се разграждат от организма, а вместо това изпълняват функцията на пробиотик за полезните стомашни бактерии.

Колко сол на ден ядат лекарите, за да са здрави?

Националната здравна служба (NHS) посочва, че възрастен трябва да консумира не повече от шест грама сол на ден. Въпреки това лондонскит...

Представяме ви 3 здравословни ползи от корен на якон:

Регулира кръвната захар

За разлика от повечето кореноплодни, той не съдържа високо количество скорбяла (нишесте) и има малко калории. Подсладителят не води до рязко покачване на кръвната захар, защото не съдържа прости въглехидрати. Вместо това той съдейства за балансиране на нивата на глюкозата и подобряване на храносмилането. Това е подходяща добавка за хора с диабет и е добра алтернатива за подслаждане на храната.

Балансира холестерола и кръвното налягане

Тези храни стимулират деменция, избягвайте ги!

Смята се, че броят на случаите на деменция ще скочи до небето през следващите 30 години, но ние можем да направим много, за да предотвр...

Високото съдържание на фруктоолигозахариди също така спомага за понижаване на нивата на липидите и лошия LDL-холестерол. Коренът от якон под формата на сироп или прах носи ползи за сърдечната система, като допринася за предотвратяване на стесняване на артериите и развитието на хронични заболявания. Освен това растението съдържа калий, който е вазодиалатор и помага за разширяване на кръвоносните съдове.

Подобрява храносмилането

Това че не усвояваме фруктоолигозахаридите, не означава, че те не носят ползи за тялото. Този тип въглехидрати служат за храна на пробиотиците в стомашно-чревния тракт (полезни микроорганизми като бифидобактерии и лактобацили). Така коренът от якон помага за подобряване на микрофлоратa, храносмилането и усвояването на хранителните вещества. Той също така има слаб лаксативен ефект, допринасящ за намаляване на риска от констипация и подуване.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЗДРАВЕ:

Защо какаото е полезно за жените над 50 години

Лекар: Това е перфектният момент за пиене на кафе

3 естествени начина за подпомагане работата на щитовидната жлеза

Масло от коприва – за какво е толкова полезно?

Най-добрата салата за сърцето и кръвоносните съдове

Опасните последици от сънната апнея, които не бива да подценявате

Домашни средства против алергии, които работят безотказно

Необичайни симптоми на менопауза: Трябва ли да се тревожите?

Отслабване до лятото - 3 грешки, които НЕ трябва да правите

Изследване дава отговор на въпроса: Трябва ли да се тревожим от пукането в коленете

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com