Ако усещате подобни признаци, може би имате проблеми с жлъчката

6332
Ако усещате подобни признаци, може би имате проблеми с жлъчката
Снимка: pixabay.com

Жлъчният мехур е малък орган, разположен под черния дроб, отговорен за съхранението и освобождаването на жлъчката, за да подпомогне храносмилането на мазнините. Когато жлъчният мехур се възпали, състояние, известно като холецистит, това може да доведе до дискомфорт и потенциални усложнения. Разпознаването на признаците на възпаление на жлъчния мехур е от решаващо значение за навременното диагностициране и лечение. Ето някои често срещани признаци, за които трябва да внимавате:

Един от характерните симптоми на възпаление на жлъчния мехур е внезапната и силна болка в горния десен квадрант на корема. Болката може да се излъчва към гърба или дясното рамо. Тя може да бъде предизвикана или засилена от консумацията на мазни или мазни храни.

Още: Първите симптоми, които показват, че жлъчката ви е силно възпалена

Гадене и повръщане

Възпалението на жлъчния мехур може да причини гадене и пристъпи на повръщане, особено след консумация на мазни ястия. Чувството на гадене може да продължи няколко часа или дори дни.

Треска и втрисане

Ако възпалението на жлъчния мехур е причинено от инфекция, състоянието може да бъде придружено от треска и втрисане. Повишената телесна температура е знак, че организмът се бори с инфекцията.

Чувствителност и подуване

Областта около жлъчния мехур може да стане чувствителна на допир, а в горната част на корема може да се появи подуване или подуване на корема.

Промени в движението на червата

Възпалението на жлъчния мехур може да доведе до промени в чревните навици. При някои хора може да се появи диария, а при други - глинени изпражнения поради намаления поток на жлъчката.

Нарушено храносмилане и газове

Хората с възпален жлъчен мехур могат да страдат от лошо храносмилане, прекомерно отделяне на газове и неприятно чувство за пълнота след хранене.

Жълтеница

В тежки случаи, когато възпалението води до запушване на жлъчните пътища, може да се появи жълтеница. Това състояние води до пожълтяване на кожата и очите поради натрупването на билирубин в кръвта.

Още: 4 прости, но ефективни начина, които ще ви избавят от проблемите с жлъчката

Препращаща болка

Понякога болката от възпалението на жлъчния мехур може да се усети в други части на тялото, например в дясното рамо или между лопатките. Това е известно като препращаща болка и може да бъде объркващо както за пациентите, така и за доставчиците на здравни услуги.

Важно е незабавно да потърсите медицинска помощ, ако подозирате възпаление на жлъчния мехур или изпитвате някой от тези симптоми. Докато лекото възпаление може да отшуми с консервативни мерки, тежките или повтарящи се случаи може да изискват по-агресивно лечение, включително възможността за операция за отстраняване на жлъчния мехур (холецистектомия). Забавеното лечение може да доведе до усложнения като образуване на абсцес, перфорация на жлъчния мехур или развитие на жлъчни камъни.

Разпознаването на признаците на възпаление на жлъчния мехур може да помогне за ранното диагностициране и намеса, като спомогне за облекчаване на дискомфорта и предотвратяване на по-нататъшни усложнения. Ако подозирате проблеми с жлъчния мехур, консултирайте се с медицински специалист за правилна оценка и лечение.

Още: Необичайни симптоми на проблеми с жлъчния мехур

Източник: Clevland Clinic

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЗДРАВЕ:

Бира и диета? Дали е възможно?

Магнезий - как е правилно да се пие магнезий

Отслабване след 40 години - това е най-добрата напитка, която топи килограмите

Билката, която чисти черния дроб, сваля кръвното и холестерола

Какво да ядем за здрава щитовидна жлеза?

Учени: Само 1 лъжица от това на ден намалява риска от деменция

Коприва с мляко. Високото кръвно ще си отиде с тези велики рецепти

Учени: Кърлежите атакуват хората с тази кръвна група

По колко магнезий трябва да се пие на ден?

Трябва ли да се пият витамини през лятото?

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com