Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Артрит и артроза - ето каква е разликата между тези заболявания

03 април 2024, 06:35 часа

Артрит и артроза - това са две заболявания, които много хора мислят за едно и също. Но въпреки че и двете засягат ставите между тях има съществени разлики.

Разликата между артрит и артроза

“Ако по време на артрит възниква възпалителен процес в хрущяла или капсулната тъкан, тогава в случай на артроза при човек се образуват определени промени в тези тъкани”, казва руският травматолог д-р Сергей Королев.

Лекар: Този подсладител облекчава болката при артрит

Според него артритът се среща главно при жените и се проявява под формата на възпаление, което засяга хрущялната и капсулната тъкан, както и лигаментния апарат. Той уточнява, че това заболяване има няколко разновидности: ювенилен, ревматоиден и реактивен артрит. Експертът допълва, че това заболяване може да бъде предизвикано от инфекция на пикочно-половата система, наднормено телесно тегло, наранявания на костите, лоши навици и небалансирана диета.

Д-р Королев също така подчертава, че при артрит човек може първо да почувства болка в засегнатите области, а след това ще изпита подуване и хиперемия.

„Всички тези процеси са придружени от повишаване на телесната температура, общото здравословно състояние се влошава и двигателната активност се затруднява“, добавява д-р Королев.

В случай на артроза се наблюдават промени в хрущялната тъкан на ставата, както и в синовиалната и капсулната мембрана. Специалистът предупреждава, че ако това заболяване не се лекува своевременно, ще започне процес на разрушаване на хрущяла, което ще доведе до обездвижване на тялото или ограничаване на движенията.

Освен това той допълва, че артрозата е придружена от други здравословни проблеми: инфекции и наранявания на ставите. Ето защо травматологът съветва незабавно да започнете лечението на патологията и да повишите имунитета си, за да предотвратите усложнения. 

„При лечението на такива заболявания специалистите използват много широк спектър от действия: антибактериална терапия, противовъзпалителни лекарства, както и физиотерапия“, обяснява специалистът.

Артрозата може да се развие без видима причина - в този случай тя се нарича първична. Вторичната артроза е следствие от други заболявания, наранявания и възпалителни процеси.

Основните причини за развитието на вторичен остеоартрит са:

  • възраст над 40-50 години (настъпва естествено износване на ставите);
  • ставни наранявания и деформации;
  • силен стрес върху ставите, включително поради наднормено телесно тегло;
  • артрит - възпаление на ставите;
  • заболявания, свързани с метаболитни нарушения (например подагра);
  • ендокринни заболявания (включително захарен диабет), които провокират чупливост на костите (остеопороза) и изтъняване на хрущялната тъкан;
  • хемофилия - вродено нарушение на кръвосъсирването;
  • лошо кръвообращение в крайниците поради атеросклероза, разширени вени, съдово възпаление (води до недохранване и разрушаване на тъканите);
  • хирургични операции на ставите;

Учени: Едва ли предполагате, че тези симптоми издават артрит

Важно: Статията не замества балансираното хранене и консултацията със специалист!

 

Таня Станоева
Таня Станоева Отговорен редактор
Новините днес