Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Банани на закуска - ето как влияят на кръвта и кръвната захар

15 януари 2024, 20:49 часа

Ако редовно ядете банани за закуска, тялото получава голямо количество въглехидрати наведнъж, което от своя страна повишава нивата на кръвната захар. В случая бързият прилив на енергия скоро се замества с чувство на умора и глад, тъй като захарта е достигнала своя пик и след това започва да намалява.

Банани за закуска - как влияят на тялото

За да се избегнат подобни колебания в кръвната захар, бананите трябва да се комбинират с други храни, които са източници на мазнини, според руския диетолог д-р Василиса Пономарева.

Също така е вредно за възрастните хора да ядат банани на празен стомах, тъй като такъв хранителен навик може да увеличи вискозитета на кръвта поради липса на вода. Затова е най-добре да пиете топла вода сутрин, тъй като тя помага за разреждане на кръвта и също така намалява концентрацията на токсини в кръвта.

По колко банана може да се ядат на ден

“Между другото, бананите далеч не са единствените храни, които не трябва да се ядат на празен стомах. Цитрусови плодове, студени напитки, кафе, сладкиши и закуски за бързо хранене могат да представляват някои рискове за здравето. И така, кафето може да провокира гастрит, а сладките действат като бананите, тоест рязко повишават нивата на кръвната захар, също като готовите закуски”, казва експертът.

“Ако все пак искате да започнете деня си с банани, тогава най-доброто решение би било да ги ядете в комбинация със зърнени храни, кисело мляко или ядки. В този случай няма да има рязък скок в захарта или липса на вода, но ще има дълго и приятно усещане за ситост”, съветва диетологът.

Ползи от банана

Диетичните фибри в плода прочистват храносмилателната система от натрупаните в нея вредни вещества. При редовна консумация на банан значително се повишава концентрацията на вниманието, повишава се работоспособността, намалява умората и умората, подобрява се настроението, бързо се увеличава мускулната маса и дори се предотвратява появата на импотентност.

Пулпът от зрелия плод помага при лечение на хемороиди, улцерозен колит, ентерит и други стомашно-чревни заболявания, включително диария и запек.

Плодът е полезен и за пациенти с целиакия, при които червата не могат да усвояват глутена. Консумацията му дава добри резултати при чернодробни заболявания - той съдейства за нормализиране на въглехидратните, мастните и протеиновите процеси и по този начин се възстановява чернодробната функция.

Вкусният плод носи безценни ползи за сърцето, кръвоносните съдове и белите дробове. Пациентите с атеросклероза и хипертония трябва да включват жълти сладки плодове в диетата си.

Още: Лекар: Яжте банани, ако страдате от тези заболявания

Важно: Статията не замества балансиранотп хранене и консултацията със специалист!

Таня Станоева
Таня Станоева Отговорен редактор
Новините днес