Безсънието може да ни помогне в работата - но е опасно

1113
Безсънието може да ни помогне в работата - но е опасно
Снимка: iStock/Guliver

Намаляването на броя на часовете за сън може да помогне да се намерят нестандартни решения на някои житейски проблеми, каза пред руското радио "Спутник" клиничният психолог Лусия Сулейманова. Лишаването от сън е ефективен начин за активиране на мозъка, който търси изход от труда ситуация, заяви тя, но тази техника трябва да се прилага внимателно, пише БГНЕС.

Липсата на сън въвежда човешкото тяло в състояние на стрес, което може да бъде полезно използвано в работата или да се намери изход от проблемни ситуации. Луция Сюлейманова уверява, че в такива моменти мозъкът работи най-активно и в главата ни може да се роди творческо решение на големи проблеми.

Качествен сън и край на безсънието - как да го постигнем

Качественият сън влияе пряко върху психическото и физическото здраве. Липсата на сън се отразява на енергията и производителността, зас...

"При остър стрес сънят се потиска. Има изследвания, които показват, че липсата на сън активира организма, провокира и тревожност и творческа активност. В това състояние ние започваме активно да търсим решения на проблеми и често ги откриваме с лекота. Това активира предприемаческата дейност, тоест търсенето на нестандартни и креативни решения”, обясни клиничният психолог.

Основното ограничение на този начин за ускоряване на мозъчната дейност е времето. Човек може да спи само по няколко часа на денонощие през целия си живот, но творческото активиране на мозъка не е често явление.

"Трябва да вземем предвид един много важен момент - безсънието активира състоянието на остър стрес. Ако продължи много дълго време, той може да се превърне в хроничен стрес. В тази ситуация няма да можем да поддържаме и управляваме онези проекти, които вече сме успели да организираме“, предупреди Сулейманова.

Сънят се счита за здравословен за повечето хора, ако е с продължителност до 8 часа в денонощието. Намаляване на това количество за активиране на мозъка е възможно, но след това задължително трябва да минем в режим на възстановяване на мозъка чрез почивка.

6 причини за безсъние и как да се отървем от проблеми със съня

Човек се нуждае от поне 8 часа на ден сън, за да е нормална почивката му. Понякога се оказва трудно да се осигурят необходимия брой час...

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЗДРАВЕ:

Отрицателни последици: Какво се случва, ако не ядете мазнини

Може ли да се ядат ягоди при диабет

Лекар: Ако имате диабет, НЕ яжте тези плодове

Закуската, която ще ви подмлади

Лекар: Тази фраза издава началото на деменция

Експерти: Тези 9 храни пречистват кръвоносните съдове

Лекари: Тези 2 симптома може да са ранен признак на Паркинсон

Очите ви сълзят без причина: Ето какво може да го предизвиква

Тези напитки водят до проблеми със сърцето и висок холестерол

Важна информация за коклюша: Опасен и силно заразен

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com