Билката, която сваля кръвното, холестерола и захарта

185608
Билката, която сваля кръвното, холестерола и захарта
Снимка: Pexels

Една билка помага за намаляване на кръвното налягане и възпалението, холестероола и захарта. Тя е полезна за бъбреците и сърдечно-съдовата система. Листата, цветята и плодовете на глог се използват от хилядолетия в билколечението: от тях се правят тинктури, добавки и плодови напитки. Плодовете на храста се използват за приготвяне на вкусни конфитюри, пълнежи за пайове и сосове.

Глогът помага за намаляване на кръвното налягане и нивата на холестерола, а също така нормализира храносмилането. Ето какви са неговите полезни свойства.

Антиоксидантна активност

Плодовете на глога са отличен източник на полифеноли, мощни антиоксидантни съединения, които неутрализират свободните радикали, които могат да доведат до оксидативен стрес. Полифенолите също намаляват риска от развитие на диабет тип 2, астма и преждевременно стареене, според руския лекар д-р Елена Касимцева.

Древната билка, която затопля тялото и сваля холестерола

Противовъзпалителен ефект

“Проучванията показват, че хроничното възпаление води до развитие на диабет тип 2, астма и някои видове рак. В проучване на мишки с респираторни проблеми е даден витексин, съединение, открито в листата на глог. Благодарение на това беше възможно да се намали производството на молекули, които причиняват възпаление и да се намали реакцията на белите кръвни клетки към него”, казва д-р Касимцева.

Намалява кръвното

Глогът може да действа като вазодилататор, което означава, че отпуска свитите кръвоносни съдове, като в крайна сметка понижава кръвното налягане.

“В продължение на 10 седмици 36 души с умерено високо кръвно налягане са приемали 500 mg екстракт от глог дневно. В резултат на това тяхното диастолно кръвно налягане се понижи. В друго проучване 79 участници с диабет тип 2 и високо кръвно налягане са приемали 1200 mg екстракт от глог всеки ден в продължение на 16 седмици. Тяхното представяне се подобрява в сравнение с групата, в която субектите са получавали плацебо. Но за да се използва екстракт от глог като лечение на високо кръвно налягане, са необходими повече експерименти и данни”, казва лекарят.

Може да понижи нивата на холестерола в кръвта

“Някои проучвания показват, че екстрактът от глог понижава нивата на холестерола в кръвта поради съдържанието на флавоноиди и пектин. Високите нива на триглицериди и ниските нива на HDL („добър” холестерол) могат да предизвикат развитие на атеросклероза или образуване на плаки в кръвоносните съдове. Плаките напълно блокират кръвоносен съд, което може да доведе до инфаркт или инсулт”, казва лекарят.

Помага за нормализиране на храносмилането

Плодовете на глога съдържат фибри , които подобряват метаболизма, намаляват риска от запек и действат като пребиотик. Пребиотиците са храни, които подхранват и насърчават здрави чревни бактерии, които са жизненоважни за нормалното храносмилане.

Учен: Тази билка балансира хормоните и ускорява метаболизма

Важно: Информацията е предоставена за справочни цели. Консултирайте се със специалист за противопоказания и странични ефекти и в никакъв случай не се самолекувайте. При първи признаци на заболяване се консултирайте с лекар.

 

 

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЗДРАВЕ:

Независимо от възрастта, това са най-добрите витамини за всяка жена

8 изпитани домашни средства при болки в коленете

Първият признак за рак на гърдата не винаги е бучка: Ето за какво трябва да следите

Следете за тези ранни признаци на заболяване на кръвта

Витамини за сърцето: 6 начина да си ги набавите чрез храната

Тази евтина напитка пречиства кръвта от високата захар

Това е най-важният витамин за диабетиците

Сирене за отслабване - как е правилно да се яде

Симптомите, които показват проблеми с жлъчката

Как изтощителните тренировки и претренирането влияят на имунитета?

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com