Биологична програма изключва рака

8287
Биологична програма изключва рака
Снимка: Thinkstock

Генетици от Майо клиник във Флорида са открили начин за потенциално препрограмиране на раковите клетки и връщането им в нормално състояние.

Според статия, публикувана преди дни в сп. Nature Cell Biology, генетиците са открили "неочакван биологичен механизъм, който ни дава код, програма за изключване на рака", казва д-р Панос Анастасиадис, ръководител на изследването.

Аспиринът снижава риска от рак на стомаха

Редовният прием на аспирин снижава дългосрочния риск от развитие на рак при хората, страдащи от наднормено тегло, пишат учени в статия,...

Същината на изследването е в това, че адхезивните белтъци – лепило, което задържа клетките на организма заедно – взаимодействат със своеобразен биологичен микропроцесор под названието микро-РНК, ключов фактор в производството на молекули. Именно микро-РНК управлява цели клетъчни програми, като едновременно регулира експресията на генетичните групи.

Изследователите изяснили, че когато нормални клетки контактуват помежду си, специфичната разновидност на микро-РНК потиска действието на гените, водещи до ръст на клетките. Когато в раковите клетки адхезията е нарушена, тези микро-РНК функционират неправилно и клетките започват да растат неконтролируемо.

В хода на лабораторните експерименти генетиците установили, че възстановяването на нормалното ниво на микро-РНК в раковите клетки може да обърне назад аномалния клетъчен ръст.

Съдейки по първите опити за лечение на особено агресивни тумори с новата технология, резултатите изглеждали доста обнадеждаващи.

Японски фармацевти разработват ново лекарство срещу рак

Специалисти от японската фармацевтична компания Takeda, съвместно с учени от Института за химична биология и фундаментална медицина на ...

 

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com