Болка в ръцете: 5 опасни заболявания, към които насочва симптома

8319
Болка в ръцете: 5 опасни заболявания, към които насочва симптома
Снимка: Thinkstock

Възпалението в ръцете може да бъде резултат не само от травма или стрес. Според лекарите това са и симптом на пет опасни заболявания.

В интервю Свати Дешмук, доцент по мускулно-скелетна радиология в училището Feinberg на Северозападния университет, казва, че състоянието понякога е показателно за пост-COVID синдром. Професорът отбеляза, че в този случай пациентите непрекъснато се притесняват от болка, което се отразява на качеството им на живот.

Болката в ръцете може да е признак на диабетна невропатия. Това е нарушение на нервната система, което е свързано с увреждане на малките кръвоносни съдове при диабет. Състоянието води до нарушаване на притока на кръв към увредените нерви, причинявайки хронична, изтощителна болка. „Това може да направи дори най-простите задачи много болезнени“, добави физиотерапевтът Марк Бъсел.

Болката и подуването на ръцете може да са признак на кръвен съсирек, отбелязват експерти от Американската асоциация на пенсионерите. Рискът се увеличава, ако има медицински катетър или ако е имало скорошна операция на ръката, шията или гръдния кош.

Онкологът Гари Ларсън от своя страна предупреждава, че болката в ръката или рамото понякога е признак на рак на белия дроб. „В кариерата си съм виждал много пациенти да се оплакват от болки в рамото, защото ракът вече се е разпространил в лопатката, горната част на раменната кост или гръбначния стълб на нивото, където нервите отиват към рамото“, каза той.

Също така болката в ръката се счита за един от основните симптоми на сърдечен удар, обясни кардиологът Лесли Чо. Тя предупреди, че ако усещането за дискомфорт възникне или стане по-силно по време на движение и спре в покой, е необходимо човек да се подложи на допълнителен преглед.

Казаното дотук звучи доста обезпокоително. За да не ви измъчват сериозни съмнения относно здравословното ви състояние, направете си преглед при специалист. Само така можете да отхвърлите съмненията относно наличието на някои сериозни заболявания в организма.

Разбира се, не трябва да си поставяте диагнозата сами. Достатъчно е да си запишете час при подходящия специалист. Той бързо би могъл да потвърди или отхвърли съмненията ви. Да назначи подходящото лечение, ако страдате от нещо и да се излекувате възможно най-бързо.

Статията има само информативна цел и не е препоръка или заместител на консултацията със специалист.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЗДРАВЕ:

Тази евтина напитка пречиства кръвта от високата захар

Това е най-важният витамин за диабетиците

Сирене за отслабване - как е правилно да се яде

Симптомите, които показват проблеми с жлъчката

Как изтощителните тренировки и претренирането влияят на имунитета?

Това кафе вдига холестерола

Хлорофил в организма: Какво трябва да знаем и за какво да внимаваме

Кафе с мляко - как е правилно да се пие

10+ МАЛКИ ТАЙНИ да свалим кръвното у дома БЕЗ ХАПЧЕТА

3 съставки, които ще направят почти всяко ястие полезно за сърцето

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com