Болки в корема от дясната страна - какво издават

52013
Болки в корема от дясната страна - какво издават
Снимка: iStock

Болките в корема може да показват лошо храносмилане, но постоянният силен дискомфорт в тази област на тялото от дясната страна е диагностичен маркер за много по-сериозни здравословни проблеми. Сред тях са апендицит, заболяване на бъбреците, синдром на раздразнените черва. Възможно е този симптом да сигнализира за заболяванията на половата система – това се отнася и за двата пола.

Коремна болка – какво издава

Апендицит - това състояние показва, че придатъкът на сляпото черво (апендиксът) се е възпалил и напълнил с гной. Болката от апендицит обикновено започва в средата на корема, след това се премества в долната дясна страна, ставайки все по-силна (особено при кашляне и ходене). Други симптоми включват треска, диария или запек, подуване на корема, гадене и повръщане.

С тази лесна домашна рецепта ще забравите болките в стомаха!

Лошо храносмилане - ако болката е придружена от киселини и метеоризъм, може да страдате от лошо храносмилане. Леките форми на тов оплакване са лечими, но ако симптомите продължават повече от две седмици, трябва да потърсите медицинска помощ.

Метеоризъм - обикновено тази причина за болка в дясната страна на корема изчезва без специфично лечение. Но ако метеоризмът продължава, това може да означава непоносимост към лактоза.

Заболяване на бъбреците - болката в дясната страна на корема може да бъде причинена от инфекция на един или два бъбрека едновременно. Други симптоми на патологията са гадене, треска, диария, загуба на апетит, кръв в урината, неприятна миризма и мътност на урината.

Синдром на раздразнените черва (IBS) - признаците на това хронично заболяване, което засяга дебелото черво, в допълнение към коремната болка, се появяват още газове, диария и фалшиви позиви за изхождане. Възпалителните заболявания на червата, включително улцерозен колит и болестта на Крон, също протичат с проявлението на подобни симптоми. 

"Женски" проблеми - поради анатомичните особености жените могат да изпитват коремна болка в дясната страна при определени обстоятелства. Това усещане може да показва менструални спазми, кисти на яйчниците, ендометриоза, възпалително заболяване на таза, възпаление на яйчниците и извънматочна бременност.

"Мъжки" проблеми - мъжете могат да изпитват коремна болка в дясната страна поради ингвинална херния или патологии на половата система.

Още: Видовете болки в корема, на какво се дължат?

Важно: Статията е единствено с информативна цел, тя не замества балансираното хранене и консултацията със специалист! Предоставената в нея информация не може да се използва за самолечение! При първи признаци на заболяване се консултирайте с лекар!

 

 

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЗДРАВЕ:

Кафе с мляко - как е правилно да се пие

10+ МАЛКИ ТАЙНИ да свалим кръвното у дома БЕЗ ХАПЧЕТА

3 съставки, които ще направят почти всяко ястие полезно за сърцето

При какви заболявания НЕ трябва да се яде кашкавал

Тормоз от магнитни бури - Тактиките да се справите с тях

Може ли чаша топла вода сутрин да предотврати хроничен запек?

Какво ще се случи с тялото ви, ако пиете редовно жасминов чай?

Колко зеленчуци трябва да се ядат на ден

5 подправки, които трябва да сложите в кафето за плосък корем

Отрицателни последици: Какво се случва, ако не ядете мазнини

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com