Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Броколи - учени разриха защо са толкова полезни

09 юли 2024, 16:15 часа

Ново проучване идентифицира гени в броколите, които стимулират съдържащите се в него съединения за борба с рака.

Ползи от броколите 

Цялостен геномен анализ на броколи разкри генетичната основа за производството на глюкозинолати (GSLs), вещества, известни с противоракови свойства, пише изданието Scitechdaili.

Професионален готвач издаде как панират броколите в скъпите ресторанти

Изследователите генерират висококачествен геном на ниво хромозома и идентифицират основните гени, отговорни за синтеза на GSL. Въпреки задълбочените изследвания на видовете броколи, генетичната основа на GSL разнообразието остава неясна. Разбирането на тези механизми е от решаващо значение за подобряване на хранителната стойност на броколите и свързаните с тях култури.

Предишни проучвания идентифицираха различни GSL структури, но специфични гени и техните роли в биосинтезата на GSL изискват допълнително проучване. Отстраняването на тези пропуски е от съществено значение.

Изследването, проведено от учени от Хунанския селскостопански университет в Китай, събира генома на броколите в хромозомен мащаб. Това изследване използва усъвършенствани технологии за секвениране, за да анализира подробно биосинтезата на GSL. 

"Резултатите осигуряват цялостно разбиране на генетичните фактори, влияещи върху синтеза на GSL в броколите. Това знание е от решаващо значение за бъдещото генетично подобрение и хранително подобряване на културите от семейството на броколите", коментира проф. Уанг, автор на изследването.

Този кръстоцветен зеленчук има много ползи за здравето. И те не се ограничават до борбата срещу стареенето. Броколите са богати на антиоксидантите лутеин и зеаксантин, които предотвратяват оксидативния стрес и увреждането на клетките в очите. А сулфорафанът е показал способността си да инхибира процеса на стареене.

Калцият в този зеленчук е необходим за растежа на костите и косата, нормалното състояние на ноктите и зъбите. Той съдържа и мед, който е необходим за кръвотворенето. Селенът участва в отстраняването на тежки съединения и вредни вещества от храната. Цинкът и манганът имат благоприятен ефект върху деленето на клетките и образуването на мускулна тъкан. Натрият поддържа водно-солевия баланс. Калият помага за отстраняване на излишната сол.

Този зеленчук подобрява имунитета поради високото си съдържание на витамин С. За сравнение лимонът има 53 грама от този витамин, а броколите – 89,2 грама.

Броколите са най-ценният продукт в диетата на жените, които очакват дете. Фолиевата киселина участва във формирането на плода.

Не по-малко полезен е този зеленчук за пациенти с диабет. Съдържа хранителни вещества, които нормализират нивата на инсулин и предпазват съдовата стена от увреждане в резултат на повишена захар.

Яденето на този зеленчук е полезно и за тези, които страдат от заболявания на нервната система. Каротеноидите укрепват лещата и ретината, предотвратявайки развитието на катаракта.

За здраво сърце и кости: 6 храни ще ви дадат ударна доза витамин К

 

Таня Станоева
Таня Станоева Отговорен редактор
Новините днес