Червените върхове на пръстите може да са симптом на следното заболяване

14328
Червените върхове на пръстите може да са симптом на следното заболяване
Снимка: iStock

Редица заболявания засягат пръстите на ръцете и краката и причиняват страдание и дискомфорт на пациента. Винаги препоръчваме да се консултирате с лекар, а не да предприемате самолечение, но е добре да сте информирани как да разпознаете симптомите на различните заболявания, за да се обърнете към точния специалист. Червените върхове на пръстите особено на ръцете обикновено навеждат към диагнозата „Синдром на Рейно“ – неприятно и болезнено, но не животозастрашаващо заболяване, ако е първичен. Вторичният Синдром на Рейно сочи скрито системно заболяване, което може сериозно да застраши живота и здравето ви и изисква своевременна консултация с ревматолог.

Това са първите симптоми на деменция, които най-често се пренебрегват

Как да разберете, че страдате от Синдром на Рейно?

Червените върхове на пръстите навеждат на мисълта, че е възможен Синдром на Рейно. Сред симптомите са студени ръце и стъпала, усещане за мравучкане и боцкане по кожата на крайниците, посиняване на пръстите или зачервяване на върховете на пръстите. Симптомите могат да се проявят комплексно или да усещате само един от тях. Тежестта и продължителността им е различна и е строго индивидуална. Тежестта на симптомите се увеличава при излагане на студ, тоест през зимата, при стрес и от студена вода. Тези фактори обуславят настъпването на пристъп на заболяването, изразяващ се именно в мравучкане, посиняването на кожата или червените върхове на пръстите.

Какво представлява Синдром на Рейно?

Първичното заболяване е резултат от спазми в малките кръвоносни съдове в пръстите на ръцете и краката. Това ограничава притока на кръв и води до симптоми като промени в цвета на кожата – посиняването, побеляването или червените върхове на пръстите, студена кожа и усещане за иглички – мравучкане, изтръпване.

Витаминът, който е важен за нашето здраве

Как се лекуват червените върхове на пръстите?

Основен въпрос, който ви вълнува, със сигурност е как се лекува заболяването. Синдромът на Рейно не подлежи на излекуване, но може да избягвате пристъпите с подходящото поведение и да водите напълно нормален начин на живот. Значение за изхода и прогнозата на заболяването има и формата му – първична – когато синдромът не е резултат от друга болест като в този случай се нарича Болест на Рейно, и вторична – когато синдромът се проявява заради друго заболяване и в този случай се нарича Феномен на Рейно. Терминът синдром се използва и за двете форми на болестта. При вторичната форма е от ключово значение да се открие основното заболяване, което е системно в повечето случаи и е опасно за здравето, и да се лекува или облекчава то, за да се повлияе благоприятно и Синдромът на Рейно и да се намали честотата на пристъпите, както и проблемът с червените върхове на пръстите. Вторичният синдром се нарича още Феномен на Рейно именно защото не е истинско заболяване, а симптом и последствие от друго такова. Феноменът на Рейно, тоест вторичното заболяване, може да доведе до кожни язви и макар и рядко до смърт на тъкан (гангрена), тоест повлиява неблагоприятно качеството на живот и е опасен за цялостното здраве. 

Умора и главоболие са симптоми при дефицит на ...

Ако протича леко и е първично, заболяването може да се контролира с промяна в начина на живот – топли обувки и ръкавици, отказ от докосване на сняг или студена вода, рехабилитация, преустановяване на тютюнопушенето и други.

При по-осезаеми симптоми, както и когато заболяването е вторично, лекарската консултация е задължителна. Специалистите, които се занимават със заболяването, са ревматолозите.

Кой е най-застрашен от Синдромът на Рейно – болестта на червените върхове на пръстите?

Любопитно е да се знае, че Синдромът на Рейно може да се разглежда в някои случаи и като професионално заболяване, тъй като работата с определени инструменти – най-вече вибриращи – може да причини първична форма на болестта. Първичната форма най-често засяга бременните, младите жени и хората, които имат в рода си страдащ от Синдрома на Рейно – болестта на червените върхове на пръстите.

Статията има само информативна цел и не е препоръка или заместител на консултацията със специалист.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЗДРАВЕ:

Може ли да се ядат череши при диабет?

Осем естествени средства за намаляване на мазнините в кръвта

Какви здравословни проблеми показва силният косопад?

Вместо вода: 3 напитки, които да пиете преди закуска

Защо ТРЯБВА да ядете яйца на закуска - 6 добри причини

Кой НЕ трябва да яде ягоди?

Тази пролетна билка сваля кръвната захар

Хлябът НЯМА да вдигне кръвната захар, ако го ядете така

Този сутрешен симптом издава диабет или болна щитовидна жлеза

Как е правилно да се пие кафе

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com