Цинкът е истинско чудо за организма през есента

5840
Цинкът е истинско чудо за организма през есента
Снимка: stevepb / Pixabay

През 1771 г. немският лекар Йероним Давид Гауб представя на западната научна общност „обещаващо лекарство“ - цинк. Повече от 200 години по-късно този минерал може да бъде открит в повечето разпространени добавки в аптеките. Досега, обаче, доказателствата за ползите от добавките с цинк бяха ограничени: резултатите от изследванията са объркани, а дозата, лекарствената форма и продължителността изобщо не са проучени сериозно.

British Medical Journal публикува нов мета-анализ, базиран на 28 произволно избрани контролирани проучвания. Тази разработка затвърди идеята, че добавките с цинк могат да предотврати развитието на симптоми на респираторни вирусни инфекции като обикновена настинка или грип, както и да съкратят продължителността на боледуването.

„Обикновено се смята, че ролята на цинка за предотвратяване и лечение на инфекции е ограничена изключително до хора, които имат дефицит на този минерал. Резултатите от нашия анали, обаче, оспорват това схващане “, казва Дженифър Хънтър - доктор по интегративна медицина и водещ автор на анализа.

Когато човек е с настинка, той обикновено иска да знае колко дълго ще продължи боледуването и колко зле ще бъде състоянието му. „Открихме, че цинкът вероятно ще съкрати продължителността на боледуването. Освен това има индикации, че този минерал е в състояние да облекчи тежестта на състоянието, особено в пиковия период на втория - четвъртия на заболяването “, казва сътрудничката на Института за здравни изследвания NICM.

Анализът показа, че при профилактичен прием на цинк шансът за развитие на леки симптоми е с 28% по-нисък, а на средно тежки - с 87%.

Що се отнася до приема на цинк след началото на заболяването, се оказа, че той е в състояние донякъде да намали продължителността на симптомите. Като цяло минералът облекчава сериозно протичане на заболяването в рамките на около два дни.

Ефектът е минимален, особено като се има предвид, че като цяло болестта протича по същия начин. Освен това, ако пациентът е умишлено заразен с вирус на настинка, цинкът няма да помогне да се избегне инфекция.

Анализът предлага интригуващи резултати, но изследователите предупреждават за няколко проблема: някои изследвания са ограничени, дозите на цинк са неравномерни, а част от изводите са необективни.

Кои хора НИКОГА не трябва да ядат мандарини

Мандарините са витаминна бомба с множество полезни качества, но понякога могат да бъдат вредни за хора с храносмилателни проблеми, пред...

Според Хънтър, резултатите от анализа предлагат „ефективно решение за лекарите и пациентите”. Това е алтернатива на прекомерната употреба на антибиотици, която остава важен глобален проблем."

Проучването също така отговаря на въпроса за начини на поддържане на имунитет при хора, които са подложени на по-голям риск от заразяване със SARS-CoV-2. „Пандемията продължава дълго време и ние разбираме, че много от леченията, които са работени при други инфекции, не винаги са ефективни срещу COVID-19, така че не си струва да се предполага, че резултатите от проучването са приложими за коронавируса”, отбелязва основният автор на анализа.

Хънтър обяснява, че „две големи китайски проучвания показват, че назално впръскване на цинк в малки дози намаляват клиничното заболяване. Два по-малки американски доклада оценяват профилактичния ефект на оралния прием на цинк, като изключват лицата с дефицит на цинк. Всички останали разработки относно ефективността на цинка при лечението на настинки е извършена в райони, където дефицитът на цинк е малко вероятен.

„На този етап няма достатъчно изследвания, за да се каже със сигурност кое е по-добро: спрей за нос, гел за нос, таблетки за смучене или таблетка. Повечето проучвания са използвали цинков глюконат или цинков ацетат, но това не означава, че други съединения ще бъдат по-малко ефективни."

Въпреки неяснотите, Хънтър подчертава, че съдържащите цинк храни са лесно достъпни, евтини и като цяло безопасни. Това важи и за краткосрочна употреба на таблетки за смучене или капсули с високо съдържание на цинк.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЗДРАВЕ:

Кой НЕ трябва да яде варени яйца

Чао на високото кръвно - тези супер трикове вършат чудеса

Лекар: Тези храни водят до диабет дори и ако не ядете захар

Може ли да се яде козунак при диабет?

Магнитните бури ви влиият неприятно? Открийте тук дали сте метеозависими - веднага ще ви стане ясно

Лекар: Дори най-мазното месо няма да вдигне холестерола, ако го ядете с това

3 здравословни навика, които са пагубни за черния дроб

Колко яйца може да изядете наведнъж - съвет от лекар

Какво може да ядете на Великден, ако имате диабет

Лекар: Направете това, за да НЕ напълнеете след празниците

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com