Диабет - лекар разкри необичаен симптом с устата, който издава заболяването

4090
Диабет - лекар разкри необичаен симптом с устата, който издава заболяването
Снимка: iStock

Не само сухотата в устата може да е симптом на диабет. Кървенето на венците също може да е проява на сериозното заболявания, както и на куп други патологии, предупреждава зъболекарят Владимир Садовски.

Кървене на венците - какво освен диабет издава

Кървенето на венците е възможно при диабет и други ендокринни заболявания, информира лекарят.

„Венците могат да кървят при диабет и други ендокринни и имунни заболявания. Патогенни микроорганизми или дрожди могат да се присъединят към лезията, което ще доведе до повърхностно възпаление на венците - гингивит или дори пародонтит", споделя д-р Садовски.

Ендокринолог: Тези промени в ръцете издават диабет

Управлението на нивата на кръвната ви захар е почти невъзможно, когато венците ви кървят активно.

Зъболекарят отбелязва, че с развитието на пародонтит, патогенни и провъзпалителни микроорганизми, гнездящи в пародонталните пространства, могат да проникнат в кръвта и да достигнат сърцето, допринасяйки за развитието на свързаните с него възпалителни заболявания.

Той добавя, че кървене на венците е възможно и при заболявания на макроорганизма: например такива, които засягат системата за кръвосъсирване. В допълнение, венците могат да кървят поради развитието на рак (по-специално левкемия).

Един от първите признаци на левкемия е гингивитът и кървенето на венците. Това е сериозно състояние, което изисква незабавна медицинска помощ. Ако поддържате добра устна хигиена, но венците ви продължават да кървят повече от седмица, свържете се с вашия зъболекар.

Д-р Садовски посъветва хората, които забележат кървене от венците си, да потърсят медицински преглед и необходимото лечение.

Кървенето на венците може да се наблюдава и тромбоцитопения. Това е дефицит на тромбоцити в кръвта. Той причинява кървене от тъканите и венците, синини и бавно съсирване на кръвта след нараняване. Може също да причини язви в устата. При тромбоцитопения дори лека травма води до кървене на венците.

Около 90% от ХИВ-инфектираните пациенти изпитват поне едно орално заболяване, включително заболяване на венците и кървене. Въпреки че това не е непременно признак на ХИВ, такива венци може да означават, че трябва да лекувате инфекцията по-сериозно.

Гингивит, причинен от бременност - кървенето или чувствителните венци са често срещани по време на бременност. Хормоните на бременността могат да причинят подуване и възпаление на венците, което улеснява кървенето. Често това се дължи на приема на лекарства, които разреждат кръвта.

И понякога причината е напълно банална - четка с твърде твърд косъм. Почиства добре зъбите, но венците могат да страдат от нея. Затова бъдете особено внимателни при избора на четка. Важно е да разберете едно нещо: за да спрете кървенето на венците, е необходимо точно да определите първопричината.

Oще: Киселото мляко – вдига ли кръвната захар?

Важно: Информацията е предоставена за справочни цели. Консултирайте се със специалист относно противопоказанията и страничните ефекти и в никакъв случай не се самолекувайте. При първи признаци на заболяване се консултирайте с лекар.

 

 

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЗДРАВЕ:

Лекар: Яжте тези 5 храни и никога няма да се оплаквате от паметта си

Хората с тази кръвна група остаряват най-бавно

Как да спрете да ставате през нощта - за тоалетната или за вода

Това е най-вредната ядка за черния дроб

Кардиолог: Яжте това 2 пъти седмично и кръвното ви ще бъде нормално

10 лекарства, които НЕ се пият с кафе

20 храни, които помагат за отслабване

Лекар: 4 храни, които са най-вредни за панкреаса

Това е най-добрият пролетен зеленчук за холестерола и имунитета

Възпалените лимфни възли на шията са първият знак за сериозно заболяване

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com