Киселото мляко – вдига ли кръвната захар?

49513
Киселото мляко – вдига ли кръвната захар?
Снимка: iStock

Българското кисело мляко е богатство, ценна храна, национален символ, повод за гордост, феноменален продукт, популярен далеч извън границите на страната. Lactobacillus bulgaricus и Streptococcus thermophilus са онези микроорганизми, които правят от киселото мляко храна за здравето на стомаха и червата, полезна и за целия организъм. И макар възрастта му да се оценява на над 4000 години, цените бактерии, които съдържа и които го правят толкова популярно, са открити едва през 20 век.

Създателят на ваксината срещу туберкулоза д-р Стамен Григоров, лекар и микробиолог, поставя началото на феномена българско кисело мляко, откривайки ползите от полезните бактерии, които съдържа и които го правят уникален продукт, единствен в света. За ползите от консумацията на кисело мляко се знае много, но дали може да се консумира от диабетиците, или съдържа скрита захар, е въпрос, който все ще се обсъжда от потребителите и по който те нямат достатъчно яснота.

Каква е разликата между кисело мляко и йогурт?

Ползи от киселото мляко

  • Феноменалното българско кисело мляко подпомага работата на имунната система и това се дължи на полезните бактерии в него. Тази информация не учудва запознатите с факта, че огромна част от имунната ни система е в стомаха, чиято дейност и нормално функциониране подпомага киселото мляко.
  • Щедър източник е на калций, с което допринася за здрави кости и зъби и предпазва от остеопороза.
  • Богато е на витамини и минерали, сред които съществено място заемат фосфор, магнезий, витамини от група В, главно В12.
  • Помага при безсъние и други проблеми със съня, тъй като съдържа триптофан – аминокиселина, която помага за производството на стимулиращи съня и релаксиращи химикали като мелатонин.
  • Полезно е за хипертониците, тъй като помага за регулиране на кръвното налягане и поддържането му в нормални граници.

А дали помага за нормализиране на кръвната захар и препоръчва ли се за диабетиците?

Киселото мляко – вдига ли кръвната захар?

Киселото мляко е от храните, които имат нисък гликемичен товар, тоест нисък гликемичен индекс, който показва, че влияят слабо на кръвната захар и водят до по-малко колебания в нивата на инсулина. Именно такива храни се препоръчват на диабетиците.

Защо тогава често се среща съветът да се избягва киселото мляко от страдащите от това хронично заболяване? Причината е в скритите захари, които могат да бъдат добавени в продукта, в сладките плодови кисели млека, както и в тези, които съдържат различни добавки или пък са имитиращи продукти. Чистото истинско кисело мляко с високо качество не съдържа скрита захар и е полезно за диабетиците.

Има ли разлика между йогурт и кисело мляко?

Чистото кисело мляко е отличен и здравословен избор за тези, които следят нивата на кръвната си захар според The ​​American Journal of Clinical Nutrition. Бавните въглехидрати и белтъчините, които съдържа, са изключително подходящи за страдащите от диабет, тъй като забавят или предотвратяват нездравословно повишаване на кръвната захар. Нещо повече – съвременни изследвания от 2019 година сочат калция като средство за превенция на риска от развитие на диабет тип 2, което означава, че българското кисело мляко не само е ценно за диабетиците, но и полезна храна за профилактика на диабета и предпазване от него.

Избор на кисело мляко

Пациентите, които си задават въпроса киселото мляко – вдига ли кръвната захар, следва да бъдат внимателни с избора на продукт, тъй като явно имат причина да задават този въпрос – страдат от диабет или са с висок риск да развият такъв.

Американската диабетна асоциация сочи като първи и най-подходящ избор обикновеното обезмаслено кисело мляко. Ако страдате от диабет, търсете и купувайте мляко, което е истинско, чисто, не е плодово, няма добавени вкусове, мюсли, ядки, шоколад, стафиди и други. Не пропускайте да прочетете етикета, за да се уверите, че киселото мляко, което сте избрали, не съдържа нишесте, захар, мед или каквито и да е други добавки и че е чист продукт.

Статията има само информационен характер и не замества лекарска консултация.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ПОЛЕЗНО:

Хороскоп Лъв днес, 1 май 2024 г.

Хороскоп Дева днес, 1 май 2024 г.

Кой хляб е най-здравословен срещу диабет?

Кога е най-подходящо да се бере лайка и как е правилно да се суши

Изследователи: Измиването на ябълките само с вода не е достатъчно

12 съвета, с които да избегнете качването на килограми по време на празниците

А вие грижите ли се достатъчно за тези 5 части от тялото си?

Долар - лев. Колко струва един щатски долар към един български лев днес, 1 май /валутен калкулатор/

3 скрити признака, че черният ви дроб не работи правилно

7 неподозирани признака, които показват диабет

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com