Диетолог разкри защо турските лекари всяка сутрин пият по чаша от този чай

15669
Диетолог разкри защо турските лекари всяка сутрин пият по чаша от този чай
Снимка: iStock

Известният руски диетолог д-р Ирина Строгая разкри защо турските лекари пият сутрин по чаша от този чай. Става въпрос за чая от хибискус.

Ползи от чая от хибискус

Според експерта тази напитка съдържа много полезни вещества, включително калий, калций, желязо, натрий, магнезий, манган, селен, фосфор, бета-каротин, антоцианини, флавоноиди, пектини, витамини A, C, PP, B2, B5, B6, B9, B12.

Благодарение на богатия си състав от витамини и минерали, хибискусът оказва положителен ефект върху цялото тяло. Напитката притежава спазмолитични, диуретични, антипиретични и противовъзпалителни свойства.

Един обикновен чай може да помогне да се отървете от мигрената

Нейната редовна консумация съдейства за премахване на солите на тежките метали от организма, помага за деликатно прочистване на червата, бори се със свободните радикали, подобрява производството на жлъчка.

Освен това чаят от хибискус премахва подпухналостта, премахва излишната течност от тялото, успокоява нервната система, стимулира растежа на косата. Той облекчава стомашни колики, помага при алкохолна интоксикация, насърчава метаболизма и засилва изгарянето на мазнини. Редовната му консумация подобрява паметта и активира мозъчната дейност.

Диетологът подчерта, че в много арабски страни отвара от хибискус се смята за лек за всички болести, подобряващ общото благосъстояние. Тази сладко-кисела напитка се препоръчва при загуба на апетит, хронична умора, повишена физическа активност.

Този чай намалява риска от диабет

Д-р Строгая добавя, че хибискусът има положителен ефект върху функционирането на сърдечно-съдовата система. Проучванията показват, че ежедневният прием на напитката помага за нормализиране на кръвното налягане, но тя не трябва да се приема с някои диуретици, за да се предотврати взаимодействието с активните вещества в тях.

Сутрешният прием на чай от хибискус с добавка на сок от нар е отлична профилактика на артериална хипертония. 

При проучване е установено, че хората, които пият три чаши чай от хибискус всеки ден успяват да намалят кръвното си налягане, както след приема на лекарства.

Какво ще се случи, ако редовно пиете чай от коприва

Медта, която влиза в състава на хибискуса, насърчава образуването на червени кръвни клетки. Магнезият в него помага за укрепване на стените на кръвоносните съдове. Калият стабилизира кръвното налягане, а манганът в хибискуса има положителен ефект върху съсирването на кръвта.

Но въпреки многото положителни свойства на този чай,  руският диетолог препоръчва да се консултирате със специалист, преди да започнете да го консумирате. 

Важно: Статията е с информативна цел и предоставената в нея информация не може да се използва за самолечение, както и да замести консултацията с лекар!

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЗДРАВЕ:

Смес от чесън и мед – за какво най-много помага?

За какво е толкова полезно смутито с куркума и канела?

Домашен лек срещу високо кръвно - ето КОЕ помага най-добре

Чай от жасмин: за какво помага

За какво са полезни ягодите

Защита срещу магнитните бури - Тези малки хитрости ще ви послужат за съюзник срещу тях

Лекар: Това е най-добрият зеленчук за костите

Лекар разкри защо тоалетната хартия е опасна

Лекар разкри какво ще се случи с тялото ви 1 седмица след отказ от захарта

Колко витамин С има в 100 гр кисело зеле

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

Смес от чесън и мед – за какво най-много помага?
Смес от чесън и мед – за какво най-много помага?

Чували ли сте за тази смес? Знаете ли какво можете да излекувате с нея? В днешната статия ще ви разкрием част от полезните свойства на двете съставки,...