Диетолог: Това са най-добрите зеленчуци за бързо отслабване

2129
Диетолог: Това са най-добрите зеленчуци за бързо отслабване
Снимка: iStock

Консумацията на зеленчуци оказва благоприятен ефект върху всички системи на човешкото тяло: лекува, прочиства и води до загуба на излишни килограми и по-бързо отслабване.

"Редовната им употреба нормализира чревната микрофлора, почиства черния дроб и бъбреците, укрепва защитните сили на организма и забавя процеса на стареене", казва диетологът Вера Денежка. Всичко това допринася за борбата с наднорменото тегло.

Въпреки че всички зеленчуци са здравословни, всеки вид има своя специфична сила, базирана на химичния му състав. Експертът посочва и 5-те най-добри зеленчука от отношение насърчаване на загубата на тегло - магданоз, зелен лук, целина, рукола, копър.

Топ 5 зеленчука за бързо и здравословно отслабване 

Целина - тя е най-добрата сред зеленчуците за изгаряне на мазнини. Поради своите диуретични качества, нейната консумация премахва излишната течност от тялото.

Рукола - тя е на второ място в списъка. Заради вкуса си се включва в много вкусни салати. Тя също така действа като диуретик, елиминирайки излишната течност от тъканите, а оттам и подпухналостта.

Отслабване след 40 години - само тези храни ще ви помогнат

Копър - той има мощен детоксикиращ ефект, насочен към прочистване на черния дроб, жлъчните пътища, червата и нормализира функционирането на тези органи. Има спазмолитично, газогонно, диуретично и леко слабително действие. Повишава секреторната активност на храносмилателните жлези. Притежава антимикробен, отхрачващ и дезинфекциращ ефект. Стимулира производството на собствен естроген. Има висока противогъбична активност и насърчава лактацията

Зелен лук - има добър ефект върху храносмилането, благодарение на него хранителните вещества в храната се усвояват почти напълно. Освен това зеленчукът има антибактериално и противовъзпалително действие. Препоръчва се при тежка авитаминоза, тъй като съдържа много витамини и минерали.

В народната медицина лукът е известен като лек за стоматит и инфекции на устната кухина - за целта се сдъвква старателно. Също така, сокът от зелен лук се използва за гаргара при болка в гърлото.

Магданоз - намалява нивата на кръвната захар и също така потиска апетита. Има диуретичен ефект, поради което премахва излишната течност от тялото, а с това и вредните вещества.

Листата му съдържат много антиоксиданти, които могат да се борят със свободните радикали. Консумацията му намалява риска от някои заболявания на храносмилателната система.

Свободните радикали причиняват възпаление в червата и стомаха, така че се появяват пептични язви, болест на Крон и улцерозен колит. Хората, страдащи от тези състояния, могат да се възползват от лечебните свойства на магданоза и да го включат в диетата си.

Още: Бързо отслабване и сваляне на кръвното - яжте този летен зеленчук

Статията не замества балансираното хранене, както и консултацията с лекар и назначеното от него лечение! Предоставената в нея информация не може да се използва за самолечение! При появата на признаци на заболяване не отлагайте консултацията със специалист!

 

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЗДРАВЕ:

Тази евтина напитка пречиства кръвта от високата захар

Това е най-важният витамин за диабетиците

Сирене за отслабване - как е правилно да се яде

Симптомите, които показват проблеми с жлъчката

Как изтощителните тренировки и претренирането влияят на имунитета?

Това кафе вдига холестерола

Хлорофил в организма: Какво трябва да знаем и за какво да внимаваме

Кафе с мляко - как е правилно да се пие

10+ МАЛКИ ТАЙНИ да свалим кръвното у дома БЕЗ ХАПЧЕТА

3 съставки, които ще направят почти всяко ястие полезно за сърцето

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com