Диетолога Роб Хобсън: Няма магия, наречена суперхрана

4067
Диетолога Роб Хобсън: Няма магия, наречена суперхрана
Снимка: Thinkstock/Guliver

Две трети от хората вече са с наднормено тегло или затлъстяване, което е основен рисков фактор за цяла поредица от заболявания, включително сърдечно-съдови проблеми и рак.

Изследвания на храните показват, че много от нас са лишени от определени хранителни вещества, което води до множество симптоми, като умора и отпадналост, лошо храносмилане, проблеми със сърцето и кожата. По-специално, много от нас не получават достатъчно фибри, или омега-3 (намират се в мазната риба), и двете от които предпазват от сърдечно-съдови заболявания и някои видове рак. Жените често страдат от недостиг на магнезий и желязо (почти една четвърт от жените имат недостатъчен прием на желязо) - и двете могат да повлияят върху нивата на енергия и умора, съобщи Daily mail.

Междувременно 20 на сто от нас са изложени на риск от недостиг на витамин D.

"Това е лоша новина за здравето на костите и може също така да бъде свързана с депресия и слаба имунна система.", казва диетолога Роб Хобсън.

"Премахването на определени храни от менюто ни също може да помогне за управлението или облекчаването на симптомите на множество заболявания, като висок холестерол, храносмилателни проблеми и здравните въпроси на жените, като ПМС и менопаузата.", добавя Хобсън.

"Не ме разбирайте погрешно - няма магия, наречена "суперхрана", която изведнъж ще ви излекува от болестта. В много случаи е необходима лекарска намеса. Но една добра диета със сигурност може да се допълни с лечението и да допринесе за по-цялостен подход."

Разбира се, ако сте загрижени за всички области на здравето си трябва да посетите личния си лекар, но проучване на ползите върху здравето на определени храни може да се окаже полезен инструмент. Ето няколко от съветите на диетолога Роб Хобсън за на-често срещаните заболявания.

При желана загуба на тегло.

Ниско въглехидратните диети, които съдържат по-големи количества мазнини и протеини са ефективни, но изследванията показват, че дългосрочните загуби тегло са сходни с традиционните подходи към храни с по-ниско съдържание на мазнини.

Изследванията показват, че възприемането на прости техники по време на хранене може да доведе до намаляване на теглото. Опитайте да се храните на разстояние от чинията, да дъвчете бавно и оставяйте приборите на масата между приема на хапките.

С консумирането на пълнозърнести храни, ще си осигурите всички основни хранителни вещества, от които тялото ви се нуждае.

Създаването на реалистични цели, развиването на навици за здравословно хранене и избягването на екстремни диети е най-добрият подход за дългосрочни резултати.

Наблегнете на зеленчуци и други храни с високо съдържание на фибри при всяко хранене. Така ще контролирате нивата на кръвната захар, което помага да се задържи чувството на ситост за по-дълго време.

Яжте три пъти всеки ден и избягвайте леките междинни закуски, освен ако не сте наистина гладни. Всяка такава закуска е възможност за преяждане.

Изследванията показват, че тези, които консумират яйца за закуска се хранят по-малко през деня.

Изберете храни с високо съдържание на вода, като например супи, яхнии и гювечи, които могат да помогнат за насърчаване на ситостта.

Лечебни храни: зеленчуци, варива, боб, яйца.

За здравето на сърцето:

Богатите на фибри диети (особено на овес) са ефективни за понижаване на холестерола, загуба на тегло и намаляване на риска от диабет тип 2.

Соевите храни са показали, че са ефективни при намаляване на холестерола.

Захарта и рафинираните въглехидрати могат да насърчават някое възпаление, което допринася за разболяване, така че намаляването им в диетата е от полза за сърцето.

Омега-3 мастни киселини (мазна риба) помагат за разреждане на кръвта, намаляване на възпалението и повишаване на нивата на "добрия" холестерол.

Храни с високо съдържание на калий могат да помогнат да се поддържа здравословно кръвно налягане.

Зехтинът съдържа съединение, наречено олеокантал, който действа като антиоксидант и може да помогне за намаляване на възпаленията в организма.

Антиоксиданти като флавоноиди и полифеноли, съдържащи се в ярко оцветени плодове и зеленчуци са ефективни при намаляване на свободните радикали и намаляване на възпалението.

Лечебни храни: авокадо, зехтин, бадеми, плодове, червено цвекло, обелени соеви ядки, кафяв ориз, сьомга

За женско здраве (ПМС и менопауза):

Високият прием на немесни храни, богати на желязо (варива, тъмно зелени зеленчуци, ядки, бобови растения и сушени плодове) може да помогне за намаляване на симптомите на ПМС.

Ограничаването на пикантните храни, кофеина и алкохола може да помогне с горещите вълни и нощно изпотяване, свързани с менопаузата.

Поддържайте стабилни нива на кръвната захар, като изберете храни, богати на фибри, които са ефективна стратегия срещу ПМС и менопауза. Фибрите помагат и за премахване на излишните хормони от тялото, като естроген.

Жените, страдащи от ПМС имат ниски нива на калций. Млечните храни не са единственият източник, опитайте тъмно зелени зеленчуци, ядки, тахан, тофу и обогатени растителни млека.

Увеличаването на приема на аминокиселината триптофан (домашни птици, ядки, семена, тофу, овес, боб и леща) може да помогне за увеличаване на производството на серотонин. Ниските нива на серотонин са в резултат на чувствителност към прогестерон по време на овулацията, което може да повлияе на настроението и може да е отговорен за глада по време на ПМС.

Лечебни храни: боб, мисо, тиквени семки, кълнове леща, сушени плодове, яйца, пуйка, киноа.

За здрава кожа:

Достатъчният прием на цинк помага да се регулира производството на себум, което е от значение за акнето при възрастните.

Омега-3 мастните киселини (мазна риба) могат да помогнат за намаляване на възпалението и при състояния като псориазис.

Витамините от групата В са от съществено значение за здрава кожа. Тази група от витамини се среща в много храни. Ядки, птиче месо, мазна риба, тъмнозелени листни зеленчуци, яйца и соевите храни са добри източници на тези витамини.

В случай на екзема и псориазис, опитайте да избягвате храни като яйца, мляко и млечни продукти и червено месо, които са богати на арахидонова киселина (вид омега 6 мастни киселини), които могат да стимулират появяването на допълнително възпаление.

Яжте много ярко оцветени плодове и зеленчуци, които са богати на антиоксиданти, те се борят със свободните радикали в организма, причинени от външни фактори, като околната среда и начина на живот.

Внимание! Опасна диета!

Стремежът към постигане на перфектното тяло е на дневен ред постоянно. Следователно всеки опитва различни методи за отслабване или съзн...

Яжте много храни, богати на бета-каротин (оранжеви и зелени зеленчуци), тъй като това се превръща във витамин А в организма, който е от съществено значение за поддръжането на здрава кожа и регулирането на мастните жлези.

Витамин С участва в производството на колаген, който поддържа кожата стегната и еластична. Слънчевата светлина, пушенето и излишната захар може да окажат негативно въздействие върху производството на колаген.

Можете да получите повече от достатъчно витамин С чрез храната, като ядете най-малко пет порции плодове и зеленчуци всеки ден.

Лечебни храни: зеле, манго, сьомга, сушени смокини, горски плодове, скариди, семена

При умора и изтощение:

Ниският прием на желязо ви поставя в риск от анемия, която може да предизвика умора, изтощение и лошо настроение. Комбинирайте храни с високо съдържание на витамин С (плодове и зеленчуци) с немесни източници на желязо (варива, тъмно зелени зеленчуци, ядки, пържени плодове, тофу). Те могат да помогнат на организма с абсорбацията на веществата.

5 причини на неуспех в отслабването

Загубата на тегло като цяло не е лесно начинание. Статистиката често показва, че само 5% от тези, които губят тегло са в състояние да г...

Ниският прием на магнезий (ядки, семена и тъмно зелени зеленчуци) и витамини от група В, също може да доведе до умора, тъй като те имат ключова роля в превръщането на храната в енергия.

Екстремните диети могат да окажат влияние върху нивата на енергия, особено ако си партнират с тежки тренировки. Важното е двете да се балансират.

Страдащите от мигрена се сблъскват с умора. Намаляването на приема на храни, богати на тирамин (червено вино, кисели храни, шоколад) и увеличаване на витамин В2 (скумрия, яйца, гъби) може да помогне в борбата с мигрената.

Стресът може да повлияе върху нивата на енергия и да предизвика намаляване на витамините от групата В в организма, които са от съществено значение за превръщане на храната в енергия.

Лечебни храни: кафяв ориз, тиквени семки, нахут, кашу, гъби, бадеми, скумрия, яйца

 

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com