X
 
 

Ендокринолог: 50% от предразположените към диабет могат да го предотвратят

2509 0
Ендокринолог: 50% от предразположените към диабет могат да го предотвратят
Снимка: Pixabay
50% от генетично обременените да заболеят от диабет в България могат да го предотвратят. Това каза ендокринологът доц. Малина Петкова при даването на старта на кампанията за безплатно измерване на кръвната захар в 19 града на страната "Открито за диабета", предаде репортер на БГНЕС.

"За да постигнем това е необходимо да внасяме по-малко калории в организма, т. е. да не се прехранваме с въглехидрати и да увеличим физическата активност", посочи ендокринологът от университетска болница "Лозенец".

Борбата с диабета стигна до парламента

Политиките за подобряване на резултатите от контрола на диабета ще бъдат обсъдени на форум в Народното събрание. Откриването на кръгла...

Тя припомни, че болестта, превърнала се в пандемията на света, се дължи на заседналия начин на живот, неправилното хранене, тютюнопушенето. Доц. Петкова каза още, че кръвната захар трябва да се измерва поне веднъж годишно като до края на месеца това могат да го направят жителите на 19 града в страната.

„Много е важно, когато се намери някакво отклонение, човек да се обърне към личен лекар и ендокринолог. Оставено без действие подобно откритие води до фатални последици“, заяви тя и подчерта, че за период от 20 години ръстът на заболелите от диабет е скочил от 4.6% на 8.3%.

За да държим заболяването настрани от нас е необходимо да изминаваме по минимум 10 000 крачки на ден, подчерта доц. Петкова.

Своето ниво на кръвната захар измери лекоатлетката ни Ивет Лалова, която е посланик на кампанията за пета поредна година.

Пациенти искат специална програма за борба с диабета, според Ананиев няма нужда

Лекари и пациенти настояват за Национална програма за борба с диабета, която да включва профилактика, съвременно лечение и методи за ...

„Моето послание към младите хора е, че трябва да бъдем здрави, а за да бъдем здрави, трябва да познаваме тялото си, трябва да се грижим за него, трябва да правим едни такива изследвания. Едва 45% от българите го правят, а трябва да се прави веднъж в годината“, призова Лалова и предупреди да внимаваме с консумацията на рафинирана захар като подчерта, че тя вече не я използва.

Според нея е достатъчно хората да имат едно добро движение и балансирано хранене, което ще им позволи да се хранят с каквото пожелаят и да не се ограничават.

Actualno.com

Етикети:

Рейтинг: 5 от 5. Гласували общо: 1 потребители