Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Ендокринолог разкри кои храни погубват панкреаса

06 декември 2023, 09:41 часа

Панкреасът е един от органите, който реагира на веществата, навлизащи в стомашно-чревния тракт. В това отношение този орган най-често се уврежда при неправилно хранене или преяждане. Това съобщава руският ендокринолог и диетолог д-р Оксана Михалева.

Така че според нея най-токсичният продукт е алкохолът, тъй като клетките на панкреаса се разрушават и човек може да се нуждае от хоспитализация. Ако алкохолните напитки се комбинират с мазни храни, тогава в тялото може да се развие панкреатит или диабет.

Ендокринолог: Тези 2 съставки в храната са пагубни за панкреаса

„Панкреасът спира да произвежда достатъчно количество инсулин и човек развива диабет, изискващ инсулин под формата на ежедневни инжекции за цял живот“, казва д-р Михалева.

Най-вредните храни за панкреаса 

Освен това, експертът споменава, че честата консумация на мазни храни също е вредна, тъй като причинява отлагане на мазнини във вътрешните органи, което от своя страна води до дисфункция на панкреаса и провокира развитието на хроничен панкреатит. 

"Това причинява проблеми с храносмилането, тъй като панкреасът произвежда ензими, необходими за смилане на храната. В случая се проявяват следните симптоми: диария, запек, подуване на корема, метеоризъм и болки в корема", казва ендокринологът.

В същото време злоупотребата с прости въглехидрати (сладкиши, печени продукти) може да застраши затлъстяването на панкреаса и последващото му изчерпване, тъй като органът отнема повече време, за да произвежда инсулин в тялото.

Специалистът допълва, че тези предупреждения са важни не само за тези, които са предразположени към диабет тип 2, но и за всички останали.

Според ендокринолога Екатерина Йънг бързото хранене, пържените и пушени храни, излишъкът от прости въглехидрати и рафинираните храни провокират натрупването на вътрешни мазнини около бъбреците, черния дроб и панкреаса.

Експертите предупреждават, че лошата функция на панкреаса увеличава риска от развитие на панкреатит, стомашно-чревни заболявания и диабет. При поява на тежест, дискомфорт и болка след хранене трябва да се консултирате с лекар, препоръчват експертите.

Първата проява на заболяването е болка в горната част на корема или левия хипохондриум. Дискомфорт може да се усети и в гърба и под лявата лопатка. Поради нарушение на изтичането на панкреатичен сок започва вътрешен оток и се появява болка в пояса.

Неприятните усещания се засилват след пиене на алкохол или преяждане, особено мазни и пикантни храни. Остър панкреатит и панкреатична некроза се характеризират с пароксизмална силна болка.

Ето редица други симптоми на панкреаса в стадия на възпаление:

  • гадене и повръщане;
  • диария;
  • подуване и газове;
  • слабост;
  • пожълтяване на кожата;
  • липса на апетит.

Намаленото производство на хормони нарушава енергийния метаболизъм. Появяват се признаци на захарен диабет - силен глад и жажда, сухота в устата, повишена кръвна захар.

Още: Какво се случва с панкреаса ви, когато пиете кафе

Важно: Информацията е предоставена за справочни цели. Консултирайте се със специалист за противопоказания и странични ефекти и в никакъв случай не се самолекувайте. При първите признаци на заболяване се консултирайте с лекар.

 

 

Таня Станоева
Таня Станоева Отговорен редактор
Новините днес