Ендокринолог: Тези храни причиняват подуване и възпаление

4326
Ендокринолог: Тези храни причиняват подуване и възпаление
Снимка: iStock

Подуването и възпалението са сред основните здравословни проблеми на съвременния човк. Освен стресът и нездравословният начин на живот, виновници за тях са и някои храни. Руският ендокринолог д-р Антонина Гуреева споделя кои са те. Продуктите, които причиняват подуване, са солени и сладни храни, червени меса и колбаси, консерви и преработени храни, чипс и снакс. Възпаление причиняват бобови храни, глутен, рафинирана захар, наситени мазнини и трансмазнини, картофи, патладжан и домати.

Храни, които причиняват подуване

Първият виновник е солта. Високото съдържание на натрий в солта може да доведе до задържане на вода в тялото.

Втората храна, която насърчава задържането на вода, е захарта. Когато консумираме твърде много захар, тялото ни произвежда инсулин, за да метаболизира глюкозата.

Третата група храни, които насърчават задържането на вода, са червените меса и колбасите. Те съдържат големи количества мазнини и сол, които също могат да допринесат за задържането на вода в тялото.

Четвъртата група продукти, която заслужава да се отбележи, са консервите и преработените храни. Те съдържат големи количества сол, консерванти и добавки, които могат да доведат до задържане на вода в тялото.

Топ 15 храни, които смъкват кръвната захар

Петата група храни, свързани със задържането на вода, са картофен чипс и снаксове. Те съдържат големи количества сол и изкуствени добавки, които допринасят за задържането на вода в тялото.

Храни, които причиняват възпаление

„Хроничното възпаление е една от основните причини за болка. Когато тъканите се раздразнят поради токсини, нараняване или инфекция; може да възникне възпаление. Симптомите на възпаление включват скованост, подуване, ограничен обхват на движение, зачервяване, топлина и болка”, казва ендокринологът Антонина Гуреева ексклузивно за MedicForum.

Хроничното възпаление може да бъде причинено от автоимунни заболявания като ревматоиден артрит, лупус или болест на Крон. В допълнение, хроничното възпаление е фактор, допринасящ за различни заболявания, включително сърдечно-съдови заболявания, диабет и болестта на Алцхаймер.

Хранителната чувствителност и хранителните алергии могат да предизвикат имунен отговор в тялото. Когато имунната система се активира, може да възникне възпаление. Някои храни съдържат токсини и други естествено срещащи се съединения, които могат да причинят възпаление.

Някои бобови растения съдържат токсини, наречени афлатоксини. Готвенето унищожава този токсин; обаче, ако бобовите растения не са напълно сварени, някои токсини могат да останат и да причинят възпалителна реакция.

Глутенът е протеин, открит в пшеницата, който може да бъде труден за смилане и да причини чувствителност при много хора, което води до възпаление.

„Преработените захари могат да предизвикат освобождаването на цитокини, което може да предизвика възпалителен отговор“ , казва експерттът.

В допълнение, някои хора имат чувствителност към фруктоза, което може да причини възпаление. 

“Наситените мазнини могат да причинят възпаление на мастните тъкани на тялото, което води до възпаление и болка в цялото тяло. Доказано е, че трансмазнините причиняват системно възпаление в тялото. Картофи, патладжани и домати - те съдържат естествен токсин, наречен соланин. Този токсин може да причини възпаление и болка”, допълвя ендокриноогът.

Възпалението е имунният отговор на тялото към заболяване, токсини и заболяване. Без възпалителен отговор тялото няма да може да се самолекува.

„Избягването на тези възпалителни храни и изборът на противовъзпалителни храни може да помогне за намаляване на възпалението и болката по естествен път“, казва лекарят.

Лекар: Всички ги ядем, но в тези храни има най-много канцерогени

Важно: Информацията в тази статия е за справочни цели. Консултирайте се със специалист относно противопоказанията и страничните ефекти и в никакъв случай не се самолекувайте. При първите признаци на заболяване се консултирайте с лекар.

 

 

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЗДРАВЕ:

Какво може да ядете на Великден, ако имате диабет

Лекар: Направете това, за да НЕ напълнеете след празниците

Колко мазнини трябва да ядете, за да отслабнете

Лекар: НЕ пропускайте закуската и вечерята

5 мита за плодовете и отслабването, в които трябва да спрете да вярвате

Какво ще се случи с тялото ви, ако всеки ден пиете вода с щипка сол

Това е най-добрият плод за храносмилането

Люляк - лечебните свойства, за които не предполагате

Може ли да се ядат яйца с хляб на закуска

Зелен чай - помага ли за отслабване

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com