Ето как да изчислите идеалното си тегло

6399
Ето как да изчислите идеалното си тегло
Снимка: iStock/Guliver

Темата за идеалните женски и мъжки пропорции тревожи не едно и две поколения учени и просто любители на естетичното. Няма човек в света, който, изхождайки от своя ръст, да не се тревожи дали теглото му е подходящо за неговата осанка.

Съществуват различни формули за определяне на оптималното съотношение между ръст и тегло, към които мнозина прибягват в стремежа си за стройно тяло. При това обаче трябва да се отчитат още редица фактори, поради които при една и съща височина и килограми един човек изглежда дебел, а друг - съвършено нормален.

Руският интернет портал AdMe.ru посочва шест формули за изчисляване на идеалното тегло, които се използват от професионалните фитнес инструктори и могат да ни помогнат да определим кое точно съотношение е идеално за нас.

1. Индекс на Кетле

Ако знаете индекса на теглото на тялото си, можете да прецените дали страдате от затлъстяване, или напротив - сте твърде слаб. Индексът се прилага за жени и мъже на възраст от 20 до 65 години, уточнява порталът AdMe.ru. Резултатите могат да се окажат некоректни за бременни и кърмещи жени, спортисти, възрастни хора и юноши до 18-годишна възраст, предупреждават фитнес инструктори.

Как се изчислява? Първо ръстът в метри се умножава на квадрат, след това теглото в килограми се дели на получената цифра. Например: ръст 170 см, тегло 65 кг. Получава се: 65 : (1,7 * 1,7) = 22,5. Получената цифра е вашият индекс на Кетле. Нормата за мъжете е 19-25, а за жените - 19-24.

2. Обиколки

Индексът на Кетле достатъчно точно показва количеството на подкожната мастна тъкан, но не указва как точно е разпределена тази тъкан. С други думи - не дава зрителна картина. В този случай на помощ идва формулата, при която се отчитат обиколките на талията и ханша.

Как се изчислява? Разпределението на мастната тъкан по тялото се определя с помощта на следното съотношение: размерът на талията (на нивото на пъпа) се дели на обиколката на задните части. Нормата за мъжете е 0,85, а за жените в интервала 0,65 - 0,85.

3. Отчитане на възрастовия показател

Доказано е, че теглото на мъжете и на жените с възрастта постепенно се увеличава, като това е нормален физиологически процес. Килограмите, които някои хора смятат за „излишни“, всъщност далеч не са такива, пише AdMe.ru. Затова в този случай, за да се определи оптималното тегло, се използва формулата, отчитаща възрастта на човека.

Тази напитка ще ви стопи в рекордни срокове

Как се изчислява? „Р“ в дадения случай е ръстът, а „В“ възрастта /в години/. Масата на тялото е равна на 50 + 0,75 (Р - 150) + (В - 20) : 4.

4. Формулата на Брок

Един от най-популярните методи за изчисляване на идеалното тегло е именно формулата на Брок, тъй като при нея са взети предвид всички гореспоменати фактори. По тази причина тя точно отчита съотношението между ръста, теглото, типа телосложение и възрастта на човека.

Как се изчислява? Формулата на Борк за хора на възраст до 40 години: ръст (в см) минус 110. След 40 години формулата се променя така: ръст (в см) минус 100. При това хората с т.нар. астеническо телосложение (тънки кости), трябва да извадят от получения резултат 10%. Хората с хиперстеническо телосложение (широки кости), напротив - трябва да прибавят към резултата 10%. Как да определим своя тип телосложение? Достатъчно е да измерите със сантиметър окръжността на най-тънкото място на китката си.

5. Формулата на Наглер

Според специалисти формулата на Наглер също достатъчно точно определя оптималното съотношение между ръста и килограмите. На 152,4 см ръст например трябва да се падат 45 кг тегло. На всеки дюйм (тоест 2,54 см) над 152,4 см трябва да се добавят по 900 г. Плюс още 10% от полученото тегло.

6. Формулата Джон Маккалум

Една от най-ефективните формули е създадена от експерта методист Джон Маккалум. Неговата формула се основава на измерване на обиколката на китките.

• Размерът на китката, умножен на 6,5, е равен на обиколката на гърдите.

• 85% от обхвата на гърдите са равни на обиколката на бедрата.

• За да получите обхвата на талията си, трябва да вземете 70% от обиколката на гърдите.

• За обхвата на врата се вземат 37% от обхвата на гърдите.

• Обиколката на бицепса представлява около 36% от обиколката на гърдите.

• Обхвата на пищяла е близо 34% от обиколката на гърдите.

• Обхватът на предмишницата трябва да е равен на 29% от обхвата на гърдите.

Фитнес инструктори обаче поясняват, че не при всички хора физическите данни точно ще съответстват на дадените съотношения, тъй като цифрите имат усреднено, средностатистическо значение.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЗДРАВЕ:

Може ли чаша топла вода сутрин да предотврати хроничен запек?

Какво ще се случи с тялото ви, ако пиете редовно жасминов чай?

Колко зеленчуци трябва да се ядат на ден

5 подправки, които трябва да сложите в кафето за плосък корем

Отрицателни последици: Какво се случва, ако не ядете мазнини

Може ли да се ядат ягоди при диабет

Лекар: Ако имате диабет, НЕ яжте тези плодове

Закуската, която ще ви подмлади

Лекар: Тази фраза издава началото на деменция

Експерти: Тези 9 храни пречистват кръвоносните съдове

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com