Ето защо 120/80 се счита за нормално кръвно налягане

51283
Ето защо 120/80 се счита за нормално кръвно налягане
Снимка: Pixabay.com

Един от най-разпространените проблеми с напредването на годините е повишеното кръвно налягане. Причините са различни – заседналия начин на живот, стреса, качеството на храната. Моментна промяна на кръвното налягане може да настъпи при емоционални реакции, лошо настроение и стресови ситуации.

И макар високото кръвно да се смята за доста по-опасно от ниското, второто също не е за подценяване. Внезапното падане на кръвното налягане може да предизвика неприятности, като: прилошаване, колапс, нарушаване на нормалните ежедневни дейности, сънливост и нетрудоспособност. Освен това, то често е съпроводено от други неприятни симптоми, като: сърцебиене, замаяност, гадене, бледа кожа, главоболие, постоянна жажда.

Билки срещу високо кръвно налягане – могат ли да помогнат?

Не се учудвайте, ако случайно научите, че голяма част от откритията в съвременната медицина са създадени на базата на изследвания върху...

Какво представлява кръвно налягане?

Това е налягането на артериите в големия кръг на кръвообращението между систола (фаза на изтласкване на кръвта от сърцето) и диастола (фаза на пълнене на сърцето) и се отчита като две числа за стойностите при тези две фази: първо се казва систолното, после диастолното налягане, напр. 140/80.

Уредът за измерване на кръвното налягане се нарича сфигмоманометър.

Въпреки наличието на определена норма на кръвното налягане, този показател е индивидуален за всеки човек. Има стандарт — 120 на 80, който определя дали има патологични промени в сърдечно-съдовата система, ако стойността на кръвното налягане е извън тази рамка.

Как да поддържаме нормални нива на кръвното налягане?

Нека първо да дефинираме понятието „кръвно налягане“. А именно, това е налягането, което кръвта упражнява върху стените на ...

Какво трябва да знаете за кръвното налягане?

Кръвното не зависи само от наличието на здравословни проблеми. Този стандарт е приложим само за хора от определена възрастова категория. Налягането от 120 на 80 се счита за норма само за млади хора на възраст от 16 до 40 години. И това означава, че при децата и възрастните хора тези цифри може да са различни.

Така за всеки човек нормалните стойности на кръвното са различни. Ако пациентът не се оплаква от лошо здравословно състояние и резултатите са по-ниски, например 100 на 70, това може да е нормално за него. Съществуват и обратни случаи, когато резултатите превишават стандарта с 10 или 20 единици.

Някои специални състояния на тялото също могат да причинят отклонение на кръвното налягане от приетата норма, например бременност. Първоначално заради нея кръвното може да стане доста ниско, а в периода близо до раждането — напротив, да бъде високо. Лекарите знаят добре това, така че тази функция винаги се взема предвид при измерването.

Откъде произлиза стандартът?

Вижте как правилно да измерите кръвното си налягане

В наши дни много хора страдат от високо кръвно налягане, като то вече е проблем не само на възрастните, но и на младите. Честото главо...

Има добре известна фраза "налягане като на астронавт". Причината е, че тези, които летят в космоса, трябва да имат възможно най-доброто здраве. Стандартът на кръвното налягане за тях е стойността 120 на 80.

Между другото, колебанията в налягането невинаги отразяват здравословното състояние, но могат да индикират сериозна заплаха за здравето. Лекарите препоръчват да следите кръвното си налягане.

източник: zdrave.to

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЗДРАВЕ:

Лекар: При тези заболявания НЕ трябва да се пости

Хората с тази кръвна група НЕ трябва да ядат месо

Билката, която пречиства черния дроб и укрепва костите

Ябълков оцет - кога и как е правилно да се пие

Киста на млечните жлези: Причини, симптоми и лечение

Какви са признаците за липса на витамини в организма ни?

Нов кръвен тест показва изключително висока точност при откриване на рак на дебелото черво

Ето колко часа седене може да повиши риска от ранна смърт

Лекар: Това е най-добрият зеленчук за отслабване и забавяне на стареенето

По колко дробчета може да ядете без вреда за здравето

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com