Големи грешки, които допускаме със закуската и как да ги поправим

8788
Големи грешки, които допускаме със закуската и как да ги поправим
Снимка: iStock

Казват, че денят се познава от сутринта, а тук определено влиза и закуската. Ако искате да се чувствате по-продуктивни, позитивни и енергични, има значение с каква храна ще започнете своя ден.

Често бързаме да излезем рано или пропускаме хранене, за да „спестим” малко калории. Всъщност качеството на закуската в много случаи определя и качеството на сутринта ви. Ето няколко грешки, които лесно може да избегнете и така да подобрите сутрешната си рутина!

1. Пропускате изцяло закуската

Понякога пренебрегваме закуската само за да си спестим време и усилия. За да разрешите този проблем, още от предната вечер подгответе нещо за сутринта. Заредете с любимите си плодове или пригответе храна, която бързо да вземете. Дори да нямате много апетит, може да си набавите енергия със смути или протеиново барче. А ако не разполагате с достатъчно време, вземете нещо за офиса като плод и малко ядки.

2. Не пиете вода

Сутрин може да не се чувствате жадни, но организмът ви със сигурност има нужда от хидратация. Препоръчително е да изпиете чаша топла вода преди закуска, а като алтернатива може да приготвите ароматен чай. Водата има освежаващо действие, прочиства токсините, подпомага функцията на мозъка и е необходима за добрия метаболизъм.

3. Вземате си подсладено мюсли или йогурт

Яжте тези супер храни за контрол на кръвната захар

Правилното хранене е един от най-лесните начини да поддържате добри нива на кръвната захар и да се чувствате добре. Стойностите на глюк...

Въпреки че такива продукти се промотират като „здравословна” закуска, всъщност те често имат високо съдържание на захар, мазнини и консерванти. Този тип храни попадат в категорията „фитнес” и „полезно”, докато реално имат съдържанието на десерт. По-добре изберете обикновено мюсли и кисело мляко, а към тях добавете микс от плодове и ядки.

4. Пропускате протеина

За много хора закуската се състои само от въглехидрати. Протеинът е необходим за поддържане на стабилна кръвна захар и по-дълготрайна ситост. Обогатете закуската с малко яйца, филе, киноа, извара или котидж сирене. Това е пълноценно гориво за тялото и осигурява балансирани нива на енергия през сутринта.

5. Закусвате с десерт

Комбинацията от кафе и нещо сладко е разпространена алтернатива за закуската, която е по-добре да оставим за уикенда. Тя не осигурява на тялото ценни хранителни вещества и води единствено до рязко покачване на кръвната захар. За закуска заложете на истински храни като омлет, авокадо, пълнозърнести продукти или комбинация от ядки и плодове.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЗДРАВЕ:

Сирене - лекар разкри как влияе на черния дроб

Свободните захари повишават риска от сърдечно-съдови заболявания

Семена от чиа: как влияят на кръвното

Коя храна може да провокира гастрит - отговорът на лекаря

Може ли супата да ни предпази от гастрит?

Как бананите вляят на кръвното - отговорът на учените

Лекар: Яжте доматите с това, за да са още по-полезни

Учени: Този ежедневен навик може да помогне за ранното откриване на рак на кожата

Кои билки ще Ви помогнат за шум в ушите

Булгар Биотик: вдъхновение от традициите и природата

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com