X
 
 

Хемороиди – как се лекуват и какво е най-доброто лечение

1868 2
Хемороиди – как се лекуват и какво е най-доброто лечение
Снимка: iStock/Guliver
Хемороидите са един от най-неприятните здравословни проблеми, които може да сполетят човек. Според някои изследвания, 75% от възрастните хора някога през живота си са страдали от хемороиди – независимо дали става въпрос за мъже или за жени. Според Медицинския журнал на университета Харвард, до 50-годишна възраст половината от населението на планетата е изпитало поне веднъж в живота си симптом, който подсказва хемороиди.

Какво представляват хемороидите?

Хемороидите представляват подути венички – или при ануса (външни), или в долната част на дебелото черво (вътрешни). Тези два вида са най-често разпространените хемороиди, но има и трети – т.нар. тромбозирани хемороиди. Това е най-тежкият случай, при който, в случай на външни хемороиди може да има изтичане на кръв и образуване на тромб – тогава болката е много сериозна. Важно е да се знае, че външните хемороиди не се образуват върху кожата – те са подкожни, появяват се около ануса.

Има и вярвания, че хемороидите стават факт, защото естественото положение на хората е да стоят изправени, във вертикална позиция, а така е нужно по-голямо налягане, за да се върне кръвта нагоре в тялото.

Симптоми – какво предизвиква хемороидите?

Традиционно, хемороидите са свързани с хроничен запек, продължително седене на тоалетната и неправилна работа на червата, която предизвиква газове и напрежение. Тези обстоятелства пречат на правилното кръвообращение в чувствителните зони на дебелото черво и ануса, тъй като поставят под по-голям натиск съответните кръвоносни съдове и те могат да се изменят и разширят по-лесно, с което и да станат по-уязвими. Заради това и хемороиди се появяват често при бременност.

Имате ли хемороиди и какви – при различните видове хемороиди симптомите са различни. При външните хемороиди, най-честите симптоми са силен сърбеж и раздразнение на ануса и на областта около ануса, болка и подуване на ануса и кървене. При вътрешните хемороиди болка няма – обикновено има кървене, като се забелязват следи от яркоалена кръв по тоалетната хартия. Има и случаи на пролапс – това е хемороид, който е много подут и излиза през аналния отвор.

Що се отнася до случай на тромбозираните хемороиди, там болката е много силна, има възпаление и голямо подуване и се образува твърда бучка до ануса.

Лечение (как се лекуват хемороиди)

В по-леки случаи дори лечение в домашни условия може да помогне. Например – да ядете храни с наличие на фибри (овесени ядки, ябълки, зеле, фурми, зрял боб, леща, грах, целина, кафяв ориз), за да може изпражненията да станат по-меки и да не натоварват толкова отделителната система. Важно е да не се прекалява с количеството храна, богата на фибри, а да се увеличава постепенно. Препоръчва се и прием на повече течности, както и разходки и дори лек джогинг, за да се стимулира отделителната система.

При по-сериозно състояние, най-вече сърбеж, препоръчително е киснене в топла вода на засегнатата част на тялото. В аптеките се продават малки ванички точно за тази цел. Правете такива топли вани за 20-30 минути и след това подсушете внимателно, в никакъв случай не търкайте.

Разбира се, има и много кремове, които помагат – за точно вашето състояние обаче следва да се консултирате с лекар. За един такъв крем можете да научите в този материал!

В САЩ популярно лечение за хемороиди е използването на еластични гумени лентички, които се поставят около проблемното място. Лентата кара хемороида да се свие, докато заздравее, задържайки го на място. Необходими са две до четири процедури, направени между шест до осем седмици, за да се елиминира напълно хемороидът. Усложненията, които са рядкост, включват лека болка или стягане, кървене и инфекция. Други процедури включват лазерна или инфрачервена коагулация, склеротерапия и криохирургия.

В по-тежки случаи на тромбозиран хемороид може да се предприеме хирургическа операция. При големи хемороиди или повтарящи се случаи може да се наложи хемороидектомия. При тази операция се прави тесен разрез около външната и вътрешната хемороидна тъкан и кръвоносните съдове, които се превръщат в хемороиди. Процедурата е болезнена и затова се поставя упойка. Обикновено пациентите могат да се върнат на работа след 7-10 дни. Възможно усложнение е анемия, но това става в изключително редки случаи и при по-голяма кръвозагуба.

Actualno.com

Етикети:

  • Анонимен 2 Анонимен преди 1 седмица Профил на трол?
    Боко Тиквата трябва да ви излиже по гъза и готово!
  • Анонимен 1 Анонимен преди 1 седмица Профил на трол?
    Пълни платени глупости на фармацефтични компании. Хемороиди се лекуват с вода! Пълното заместване на тоалетната хартия с обилно измиване води до бързо успокояване и предпазва от бъдещи дразнения. Просто подобрете фигиената си! Ежедневно.