Как да подобрите мозъчната функция бързо и ефикасно

4953
Как да подобрите мозъчната функция бързо и ефикасно
Снимка: iStock/Guliver

Ноотропите са лекарства за стимулиране на умствената дейност. Но дали са толкова ефективни, колкото бихме искали? Невролозите предлагат значително по-полезна алтернатива на тази група лекарства за поддържане на мозъчната функция.

За да подобрите когнитивните си способности, опитайте се да не приемате лекарства, а се вслушвайте в следните препоръки.

1. Яжте повече здравословни мазнини и пийте повече вода

Мозъкът се състои предимно от мазнини и вода. Логично е, че се нуждае от здравословни мазнини и адекватна хидратация, за да функционира правилно. Има дълъг списък от проучвания за положителните ефекти на омега-3 мастните киселини, открити в рибата (веганите получават подобни вещества от водораслите). Храни като авокадо, ядки и семена съдържат омега-6 мастни киселини и редица полезни микроелементи, витамини и минерали. Експертите са доказали, че кокосовото масло значително подобрява и мозъчната функция.

2. Пийте зелен чай

Будите се често нощем? Мозъкът ви може да е в беда

Университетът на Илинойс, САЩ, установи, че протеините, свързани с болестта на Алцхаймер, са най-много при хората, които страдат от дих...

Много неврометаболични стимуланти съдържат L-теанин. Основната част от това вещество е с високо съдържание на зелен чай. L-теанинът стимулира активността на невротрансмитера GABA, което понижава нивата на тревожност. Свързани изследвания показват, че когато се комбинира с кофеин, който също се съдържа в зеления чай, L-теанинът може да подобри концентрацията. Чаят Мате съдържа достатъчно катехин EGCG, естествен антиоксидант, който помага за удължаване на живота на мозъчните клетки.

3. Включете повече антиоксидантни храни във вашето меню

Антиоксидантите противодействат на негативните ефекти на свободните радикали. Антиоксидантите не са полезни само в борбата с рака, те помагат в борбата с намаляващата мозъчна активност. Списъкът с антиоксиданти включва флавоноиди и витамини С и Е. Резултатите от специални проучвания показват, че антиоксидантите инхибират нежеланите процеси, предизвикани от свободните радикали. Плодовете и бобовите растения са добри източници на антиоксиданти.

4. Увеличете приема на витамини от група В

Виното и сиренето пазят мозъка бърз

Ако гледката на плато със сирене и малко хубаво вино на парти ви носи наслада, изследователи от щатския университет в Айова имат чудесн...

Витамините от група В (особено В6 и В12) са много необходими за пълноценното функциониране на мозъка. Липсата им се отразява негативно на когнитивните функции, настроението и невропластичността. В6 се съдържа в храни като пилешки яйца, моркови, сладки картофи, спанак и пълнозърнести храни. По време на стрес и претоварване се препоръчва да приемате витамини от група В на таблетки, за да се предпазите от физическа умора и психологическо изгаряне.

5. Минимизирайте стреса

Опитайте се да поддържате мозъка си функциониращ, но не се притеснявайте за това. Определено ниво на стрес може да бъде от полза, но при тежка стресова ситуация страда умствената дейност.

Има много ефективни начини за намаляване на нивата на тревожност. Ето един - вана с магнезий няколко пъти седмично или подходящ спрей преди лягане. Днес 75% от населението има недостиг на магнезий. Колкото по-силен е психологическият натиск, толкова по-голяма е загубата на това вещество. В същото време магнезият помага за регулиране на нивата на кортизол, хормон на стреса.

Мозъкът може да няма неограничени когнитивни ресурси, но не бива да се мисли, че лекарствата ще помогнат за решаването на този проблем. Развийте здравословни ежедневни навици и балансирайте менюто си, за да спомогнете за повишаване на когнитивните показатели.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЗДРАВЕ:

Семена от чиа: как влияят на кръвното

Коя храна може да провокира гастрит - отговорът на лекаря

Може ли супата да ни предпази от гастрит?

Как бананите вляят на кръвното - отговорът на учените

Лекар: Яжте доматите с това, за да са още по-полезни

Учени: Този ежедневен навик може да помогне за ранното откриване на рак на кожата

Кои билки ще Ви помогнат за шум в ушите

Булгар Биотик: вдъхновение от традициите и природата

Безплатни консултации на пациенти с репродуктивни проблеми в София

Лекар: Отслабването е най-трудно за хората с това заболяване

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com