Как горещото време вреди на бъбреците ви

6054
Как горещото време вреди на бъбреците ви
Снимка: iStock/ Guliver

Нормалното функциониране на бъбреците е от съществено значение за цялостното здравословно състояние на организма. Те участват в процеса на детоксикация на тялото, регулират кръвното налягане, оказват контрол върху ценните минерали в кръвта, извеждат излишните течности от организма. Нарушената бъбречна функция е не само вредна за редица органи и системи в тялото, но и опасна за живота, което прави грижата за здравето на бъбреците от първостепенна важност. Всеизвестен е фактът, че зимата най-голямо предизвикателство за бъбреците са студът и настинките. Какво обаче създава опасност за бъбреците през лятото?

Горещото време вреди на бъбреците чрез:

Ако искате да пречистите бъбреците си, яжте всеки ден от този плод

Почти не съществува човек, който да не обича да похапва диня. Това е един от най-вкусните летни плодове, които са толкова сочни и арома...

1. Продължително седене. Лятото, когато е горещо, физическата активност ви носи дискомфорт. Предпочитате да седите в хладни и климатизирани помещения. Дългото седене обаче влошава метаболизма на глюкозата, която е важна за бъбречното здраве. Така отказът от физическа активност през лятото създава опасност за бъбреците.

2. Недоспиване. Лятото нощите са по-къси, забавленията повече, а сънят често е крайно недостатъчен. Качественият сън регулира и координира бъбречната функция и помага за възстановяването на тъканите на бъбреците. Липсата му води до повишаване на кръвното налягане, а това от своя страна може да доведе с времето до трайно увреждане на бъбреците и до бъбречна недостатъчност.

3. Прием на много сол. Лятото по-малко се застояваме в кухнята, за да приготвим полезна домашна храна и по-често се храним с полуфабрикати, чипс, храна от ресторанта или капанчето на плажа. Тези храни могат да съдържат твърде много сол, която е вредна за бъбреците. Консумацията на прекомерни количества сол затруднява и влошава бъбречните функции.

4. Обезводняване. Ако не пиете достатъчно вода, не само тялото се дехидратира и кожата губи свежестта си, но и затруднявате функционирането на бъбреците и те не могат да изпълнят основната си задача – филтриране на кръвта и детоксикация. Обезводняването е сред основните причини за образуване на камъни в бъбреците. Процентът засегнати от заболяването е плашещ. По думите на председателя на Българското урологично дружество до 80% от българите имат песъчинки или камъни в бъбреците в определен момент от живота си.

Kакво трябва да ядем и пием за прочистване на бъбреците

В резултат на сегашния начин на живот, при който преобладава приемът на преработени храни, богати на некачествени мазнини, натрий, прос...

5. Прекомерна консумация на алкохол. Лятото купоните, сватбите, празниците, нощите са безкрайни и изпълнени с наздравици. Алкохолът обаче вреди на цялостното здраве и особено на това на черния дроб и бъбреците. Тежкото алкохолно натравяне дори може да доведе до внезапно спиране на функционирането им.

6. Инфекции от водните забавления. Ако инфекцията от басейна остане незабелязана и не предприемете навременни мерки, може сериозно да увредите здравето на бъбреците си. Е. коли са пример за бактерии, които могат да причинят инфекции на пикочно-половата система, протичащи без симптоми и застрашаващи здравето на бъбреците.

Билки за здрави бъбреци

За да подпомогнете функционирането на бъбреците, може да увеличите приема на течности, да се предпазвате от инфекции, да ограничите приема на сол, консервирани продукти, да се храните здравословно, да си осигурите достатъчно сън и да приемате билки и растения, полезни за бъбреците, като: червена боровинка, селен, гръмотрън, листа от маслина и други.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЗДРАВЕ:

Кои витамини са най-подходящи за прием през пролетта

Това е най-добрата ядка за сърцето и костите на хората над 50 години

Витамини - сутрин или вечер е най-добре да се пият

Лекар: Хората с тези заболявания НЕ трябва да ядат фурми

Коя е най-добрата ядка при висок холестерол и по колко трябва да се яде на ден

Сирене - лекар разкри как влияе на черния дроб

Свободните захари повишават риска от сърдечно-съдови заболявания

Семена от чиа: как влияят на кръвното

Коя храна може да провокира гастрит - отговорът на лекаря

Може ли супата да ни предпази от гастрит?

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com