Как портокалите могат да се окажат вредни за здравето?

26543
Как портокалите могат да се окажат вредни за здравето?
Снимка: iStock/Guliver

Всички сме чували колко полезни са портокалите. Те са богат източник на витамин С и фибри. Изобилстват от антиоксиданти и се борят със стреса и преждевременното остаряване. Препоръчват се при настинка, грип, нисък имунитет и слаб тонус. Някои изследвания сочат, че са полезни и при гъбични инфекции.

Но в големи количества тези цитруси могат да са опасни. Как портокалите могат да се окажат вредни за здравето?

Сочният портокал е от полза за сърцето, мозъка и имунната ви система. На всичкото отгоре той е естествено сладък и с ниско съдържание на калории, което го прави идеален за хора на диета. Но какво би станало, ако ядете твърде много портокали, като например пет, шест или осем броя на ден?

Противно на общоприетото схващане, яденето на твърде много портокали няма да оцвети кожата ви в оранжев цвят. Това явление може да се срещне при прекомерната консумация на моркови, но не става и с портокалите. Сочните плодове са с ниско съдържание на бета-каротин. Това е известният пигмент, който придава на морковите и другите храни така характерната им наситена жълта багра. Възможно е въпреки това да почувствате някои храносмилателни проблеми.

Друг проблем на портокалите и фреша от портокал е, че са твърде киселинен продукт за зъбния емайл. Така че прекаляването с цитрусови фрешове може да е вредно за вашите зъби. Освен това може да ги оцвети в по-жълт нюанс, което също не е много приятно, тъй като всеки иска да има искрящо бяла усмивка.

Пациентите, които трябва да вземат бета-блокери (вид лекарства, използвани за лечение на високо кръвно налягане), нека са внимателни с плодове с високо съдържание на калий като портокали и банани. Тези медикаменти повишават стойностите на калий, затова, ако се смесват с големи количества храни, богати на калий, могат да доведат до излишък на този елемент в организма. Това се явява проблем  за хората, чиито бъбреци не работят добре, тъй като допълнителният калий няма да бъде ефективно изведен от организма.

Когато се консумира в излишък, вкусният портокал може да причини подуване на корема, обилни газове, остра диария, тежест в стомаха и болезнено усещане. Освен това може да повлияе на усвояването на желязо, цинк, калций и други минерали, което води до недостиг на хранителни вещества. Фибрите също ви зареждат бързо, така че може да ви е трудно да ядете други храни, които могат да повлияят на цялостната ви диета.

Ако имате чувствителен стомах и често ви притесняват киселини, трябва да знаете, че цитрусовите плодове не са най-добрият избор за  хората, страдащи от гастроезофагеална рефлуксна болест.

Дори и най-вкусните портокали и и сокът от тях могат да влошат тази болест и трябва да се избягват. Ако много ви се хапват плодове, можете да заложите на ябълките, крушите, бананите и други нецитрусови плодове, които са далеч по-безопасни.

Не забравяйте, че портокалите са с високо съдържание на витамин С. Твърде много от това хранително вещество може да причини храносмилателен дискомфорт, спазми, гадене, диария и други стомашно-чревни симптоми.

За самите портокалови кори също има някои спорове. Изследвания показват, че те биват обработени с препарати, които са токсични. За това експертите по правилно хранене не ни съветват да ги използваме в сладкиши, както правят много кулинари. Ако все пак искате да си запазите портокаловите кори и да ги употребите, най-добре ги измийте много добре с оцет и топла вода, или със сода бикарбонат. Това ще отстрани отровите от плодовете.

Малко вероятно е инцидентното яденето на твърде много портокали или пиенето на твърде много портокалов сок да ви причини сериозни нарушения. Ако обаче си създадете навик да консумирате тези цитруси в големи количества всеки ден, има вероятност да разстроите стомаха си хронично.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЗДРАВЕ:

Отрицателни последици: Какво се случва, ако не ядете мазнини

Може ли да се ядат ягоди при диабет

Лекар: Ако имате диабет, НЕ яжте тези плодове

Закуската, която ще ви подмлади

Лекар: Тази фраза издава началото на деменция

Експерти: Тези 9 храни пречистват кръвоносните съдове

Лекари: Тези 2 симптома може да са ранен признак на Паркинсон

Очите ви сълзят без причина: Ето какво може да го предизвиква

Тези напитки водят до проблеми със сърцето и висок холестерол

Важна информация за коклюша: Опасен и силно заразен

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com