Какви упражнения са подходящи за жени с крушовидна фигура

4746
Какви упражнения са подходящи за жени с крушовидна фигура
Снимка: iStock

Едно време това е бил най-желаният тип женска фигура - щедрите бедра, дупе и бедра са се свързвали със здравето и плодородието (спомнете си образите на древните богини и творбите на ренесансовите художници). Днес притежателките на тази фигура казват, че имат от какво да се оплакват, като посочват преди всичко целулита. Мнозина смятат, че уголемената долна част на тялото ги кара да изглеждат по-пълни, което е източник на комплекси. Въпреки това крушовидното тяло наистина може да бъде предимство. При условие че се грижите за него много добре!

Ябълка, круша, правоъгълник, обърнат триъгълник и пясъчен часовник - това е нагледен начин за класифициране на най-често срещаните типове женско тяло. Те са достатъчно ясни, за да може жената, заставайки пред огледалото само по бельо, да определи ясно кой тип представлява. 

Разбира се, има много разлики дори между представителките на един и същи тип, все пак те могат да се различават по ръст, количество мазнини в тялото, мускулно развитие и т.н. Нека разгледаме по-отблизо как изглеждат жените с крушовидна фигура. Какви са предимствата и недостатъците на тяхната фигура, какво трябва да показват, как трябва да се хранят и как да спортуват, за да се радват на добро здраве и възможно най-добър външен вид?

Как изглежда фигурата с форма на круша?

С крушовидна фигура наистина имате причина да сте щастливи. Помислете само за тясната талия и широките бедра (много привлекателна комбинация!), закръглените седалищни части, тънкия "връх". Крушовидните жени имат дребни, тесни рамене (забележимо по-тесни от бедрата) и оформени, малки до средни гърди. 

Наред с идеалната фигура на пясъчен часовник, именно крушата, "фигурата на богинята", се смята за особено секси!

Има обаче неща, за които крушовидните жени трябва да бъдат особено внимателни. Високите нива на естроген (женски полов хормон) означават, че метаболизмът им не е от най-бързите, а мазнините имат предпочитание към областта на ханша, седалището и бедрата. Този тип телосложение е застрашено и от състояние, наречено липодемия (известно още като мастен оток), което се характеризира именно с прекомерно симетрично отлагане на мазнини под кожата.  По статистически данни липодемията засяга до една на всеки десет жени. Повечето от тях с крушовидно тяло, които по природа са надарени с диспропорция между горните и долните части на тялото.

Тези форми на тялото също така са особено предразположени към остеопороза и разширени вени, така че трябва да прилагат превантивни мерки от ранна възраст, за да предотвратят развитието на тези състояния.

Диета за жени с крушовидна фигура

Идеалната диета за жени с крушовидна фигура включва 45% протеини, 45% въглехидрати и 10% здравословни мазнини от растителен произход (авокадо, ленено масло, кокосово масло, зехтин, ядки).  Разбира се, това са ориентировъчни пропорции, тъй като е трудно да се планира ежедневно меню с калкулатор в ръка. Животинските мазнини не се понасят добре от крушовидните жени (за тях, както и за ябълките, се препоръчва добре балансирана вегетарианска диета). 

Млечните продукти са разрешени, при условие че не са преработени продукти на големите млекопреработвателни предприятия. Обезмаслената майонеза и гъстите сосове не са подходящи за този тип тяло на жените.

Най-добре е тези жени да се научат да не добавят сол в храната си (много дами с този тип тяло са склонни да задържат вода в организма, а излишната сол в храната само влошава положението) - въпреки че в началото е трудно да се свикне и ястията без добавена сол изглеждат безвкусни, си струва да се опита.  Солта може да се замени с ароматни билки като магданоз, чубрица, босилек, розмарин, девесил.

Въпреки че може да звучи парадоксално, жените с този проблем всъщност трябва да увеличат количеството течности, които пият. Твърде малкото хидратация кара организма да се защитава от обезводняване, така че водата ще започне да се натрупва в подкожните тъкани.

Заради риска от остеопороза крушовидните дами трябва да добавят калций - освен в млечните продукти, търсете калций и в други източници като консервирани сардини, тофу, маково семе, бадеми, ленено семе, зеле, ряпа, чесън, зеле, броколи, сушени смокини, соя, бял боб.

Упражнения за жени с крушовидна фигура

Жените с крушовидна форма, които не са с наднормено тегло, могат да се съсредоточат върху оформянето на фигурата си, за да я направят по-пропорционална, което означава изграждане на горната част на тялото (ръце, рамене), което може да се постигне, наред с други неща, чрез гребане, упражнения с гирички (1-1,5 кг в началото) и др. 

Основна грешка е да се съсредоточите само върху проблемните зони - бедра, седалище и бедра. Чрез неумели упражнения те могат да бъдат допълнително развити чрез нарастване на мускулната маса. Предлаганите упражнения и дейности за крушовидните форми на тялото са:

- силови тренировки с ниско натоварване и голям брой повторения, като натоварването на долната част на тялото трябва да е възможно най-ниско;
- комбиниране на силовите тренировки с аеробни тренировки в един и същи ден (в този ред);
- упражнения - качване по стълбите вместо с асансьора, слизане една-две спирки преди местоназначението и ходене пеша, 
- избягване на дългото седене и лежане, 
- упражнения, докато гледате телевизия или работите на компютър, 
- ходене, докато говорите по телефона, и т.н.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЗДРАВЕ:

По колко ябълки могат да се ядат при диабет

Не комбинирайте тези 8 храни с яйца или закуската ще се превърне в отрова

Лекар: Хората с тези заболявания ТРЯБВА да ядат банани

Как краката издават висок холестерол - 6 симптома, които трябва да знаете

С колко се вдига холестеролът, след като изядете 1 яйце

Колко кисело мляко може да се яде на ден

Инфекция на пикочните пътища при бременност може да е опасна за бебето: Ето как да се предпазите

4-те най-добри зеленчука за пречистване на кръвоносните съдове

Коя храна е функционална и как тя може да ни помогне

7 основателни причини да ядете повече ягоди

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com