Какво да пиете, когато ви болят бъбреците?

3628
Какво да пиете, когато ви болят бъбреците?
Снимка: iStock

Ако изпитвате болки в бъбреците, е важно да внимавате какво консумирате, за да поддържате здравето на бъбреците си. Въпреки че е изключително важно да се консултирате със здравен специалист за индивидуален съвет, има някои общи насоки за това какво да пиете, когато ви болят бъбреците.

Вода

Адекватната хидратация е от първостепенно значение за здравето на бъбреците. Водата спомага за изхвърлянето на токсините и отпадъчните продукти, като предотвратява образуването на камъни в бъбреците и подпомага цялостната бъбречна функция. Стремете се да пиете поне 8 чаши (64 унции) вода на ден, но точното количество може да варира в зависимост от индивидуални фактори като възраст, тегло и ниво на активност.

Билкови чайове

Някои билкови чайове могат да действат успокояващо на бъбреците. Чаят от глухарче е известен със своите диуретични свойства, като помага за увеличаване на производството на урина и потенциално намалява подуването на бъбреците. Друга възможност е чаят от коприва; той може да има противовъзпалително действие и да подпомогне здравето на бъбреците.

Това са най-полезните храни за хора с бъбречни заболявания

Сок от червена боровинка

Неподсладеният чист сок от червена боровинка може да помогне за предотвратяване на инфекции на пикочните пътища (ИПП), като предотвратява прилепването на бактерии към стените на пикочните пътища. Умереността обаче е от ключово значение, тъй като прекомерната консумация на подсладен сок от червена боровинка може да доведе до повишен прием на захар.

Лимонова вода

Добавянето на струйка пресен лимон към водата може да осигури доза цитрат, който може да помогне за предотвратяване на камъни в бъбреците. Цитратът може да се свърже с калция в урината, което намалява риска от образуване на камъни. Освен това лимоновата вода е освежаваща и може да направи обикновената вода по-привлекателна.

Кокосова вода

Кокосовата вода е естествен хидратант, който е с ниско съдържание на калий и натрий, което я прави подходящ избор за бъбреците. Тя съдържа и електролити, които могат да помогнат за поддържане на правилния баланс на течностите в организма.

Зеленчукови сокове

Прясно изцедените зеленчукови сокове, особено тези от краставици и целина, могат да бъдат хидратиращи и да имат лек диуретичен ефект. Тези зеленчуци също така са с ниско съдържание на оксалати - съединения, които могат да допринесат за образуването на камъни в бъбреците.

Топ 10 на най-полезните храни за бъбреците!

Чай от джинджифил

Джинджифилът има противовъзпалителни свойства и може да помогне за намаляване на възпалението на бъбреците. Чаят от джинджифил, приготвен с резени пресен джинджифил или джинджифил на прах, може да бъде успокояващ и ароматен вариант.

Избягвайте или ограничете кофеина и алкохола

Кофеинът и алкохолът могат да дехидратират, затова е препоръчително да ограничите консумацията им, когато изпитвате болки в бъбреците. Изберете напитки без кофеин, ако ви се иска да пиете топла напитка.

Не забравяйте, че тези предложения са общи и може да не са подходящи за всеки. Ако изпитвате упорита болка в бъбреците, от решаващо значение е незабавно да потърсите лекарски съвет. Медицинският специалист може да направи задълбочена оценка и да препоръча план за лечение, съобразен с вашите специфични нужди.

Статията има само информативна цел и не е препоръка или заместител на консултацията със специалист.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЗДРАВЕ:

Кафе с мляко - как е правилно да се пие

10+ МАЛКИ ТАЙНИ да свалим кръвното у дома БЕЗ ХАПЧЕТА

3 съставки, които ще направят почти всяко ястие полезно за сърцето

При какви заболявания НЕ трябва да се яде кашкавал

Тормоз от магнитни бури - Тактиките да се справите с тях

Може ли чаша топла вода сутрин да предотврати хроничен запек?

Какво ще се случи с тялото ви, ако пиете редовно жасминов чай?

Колко зеленчуци трябва да се ядат на ден

5 подправки, които трябва да сложите в кафето за плосък корем

Отрицателни последици: Какво се случва, ако не ядете мазнини

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com