Какво пропускате да приемате в сезона на грипа?

8685
Какво пропускате да приемате в сезона на грипа?
Снимка: iStock

В сезона на грипа е широкоразпространен приемът на витамини, имуностимуланти, чайове и билкови отвари. Известна и доказана е ползата им за укрепване на общото здравословно състояние, попълване на дефицити на витамини и минерали, стимулиране на имунната система и предпазване от вирусни инфекции. Често обаче се пропускат приемът на пробиотици и имуномодулатори, както и факторите хранене и двигателна култура.

Какво са имуномодулаторите?

Истини и митове за настинките и грипа

Как да се храним, за да не се разболеем, струва ли си да ходим в студа и да пием антибиотици при настинка? Всеки има свои собствени от...

Ако считате, че имуномодулатори е другото име на имуностимуланти, грешите. Имуностимулаторите увеличават имунния отговор срещу инфекциозни заболявания, тумори, първичен или вторичен имунен дефицит и други, а имуномодулаторите действат върху различни нива на имунната система. Те модулират реакцията на имунната система чрез увеличаване или намаляване на продукцията на серумни антитела според конкретния случай и конкретната нужда на организма. За разлика от имуностимулаторите, които не могат да се приемат от хора с автоимунни заболявания, имуномодулаторите нямат подобни противопоказания. Те подпомагат имунната система селективно, като действието им е с акцент подкрепа и стимулиране на определени функции на имунната система. Важно е да не приемате имуномодулатори без консултация със специалист. Имунната система е перфектно балансирана и всеки дисбаланс следва да се коригира след задълбочен лекарски преглед, за да имате ползи, а не вреди от приема на имуномодулатори.

Какво са пробиотиците?

Приемът на антибиотици по време на лечение на усложнения, които са в следствие от грип, води до дисбаланс на чревната флора. Антибиотиците убиват не само вредните бактерии, но и полезните, причинявайки стомашно-чревни проблеми. За да се възстановят полезните бактерии, се предписват пробиотици. Може да ги приемате и чрез храната – „Lactobacillus bulgaricus” от киселото мляко, пробиотици от ферментиралите зеленчуци, дрожди на кефира и други са идеални за целта. Пробиотиците са ключови за здравето ви, тъй като взаимодействат с естествената микрофлора на червата и отделят вещества, полезни за храносмилането. Червата са важна част от имунната система и балансът на бактерии в тях е част от цялостния имунитет и здравословно състояние. Приемът на пробиотици е и средство за профилактика на туморни заболявания на дебелото черво, тъй като съдействат за намаляване на канцерогенните вещества и ензими в него.

При прием на антибиотик попитайте вашия лекар за пробиотик. Обърнете внимание, че е важно да не ги пиете едновременно, а през интервал от няколко часа, за да не унищожат антибиотиците полезните бактерии, съдържащи се в пробиотиците.

Цели 13 билки и подправки, които са най-ефикасни срещу грип и настинка

През зимните месеци, които са и най-предразполагащи към грип и настинки, обръщаме поглед към полезните билки и подправки, които имат си...

Хранене и двигателна култура

Приемът на точната храна в много случаи е значително по-важен от приемът на синтетични витамини. Това важи особено за сезона на грипа. Начинът на живот също е от съществено значение за имунната система. Стресът срива имунитета и може да създаде предпоставки за вирусни инфекции и дори рак. Некачествената храна, пълна с нитрати, пестициди, захар - намалява фагоцитарната способност на левкоцитите, мазнини - намаляват активността на NK клетките, стражите на организма, водят до влошено състояние на имунната система. Алкохолът, консервантите, добавките, преработените храни и много други също влияят негативно на повечето компоненти на имунната система. Рационалното и здравословно хранене, билките, витамините, минералите и подходящата двигателна активност ще допринесат за състоянието ви и ще ви и помогнат да останете здрави в сезона на грипа.

Статията има само информативен характер и не заменя консултацията с лекар. Не приемате лекарства без лекарско предписание, когато такова се изисква.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЗДРАВЕ:

Над каква дневна доза кофеин не е добре да преминаваме?

Само 1 лъжичка от това на ден ускорява метаболизма и помага за отслабване

Тази ядка сваля холестерола - яжте я веднага след ставане от сън

Ябълков оцет за сваляне на пикочната киселина - как се пие

Всички ядем тези храни, но те влошават паметта

Мазните храни, които са полезни за кръвното

Кой е най-добрият лек за схванат врат

Това са най-добрите храни за забавяне на стареенето

Лекар: Сутрин НЕ ставайте от леглото, докато НЕ направите това

Витамините и храните, които разреждат кръвта

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com