Какво ще се случи, ако всяка вечер пиете по една чаша мляко преди сън?

16631
Какво ще се случи, ако всяка вечер пиете по една чаша мляко преди сън?
Снимка: congerdesign / Pixabay

Когато си лягат, хората често правят различни ритуали за подготовка за спокоен нощен сън, като например взимат топла вана или практикуват успокояваща йога. Какво да кажем, обаче, за легендарната традиция да се изпие чаша топло мляко преди сън, за да се улесни пътя към страната на сънищата? Дали има някакво научно доказателство, че това ще помогне за съня? 

Оказва се, че отговорът не е еднозначен. Млякото съдържа различни аминокиселини, които могат да ускорят заспиването по много начини. 

„Една причина, поради която топлото мляко прави хората сънливи, е, че ви напомня за човека, който е бил достатъчно любезен да ви го даде, когато сте били по-млади“, казва Майкъл Бреус, клиничен психолог, сертифициран специалист по съня в Калифорния и автор на „Лека нощ: 4-седмичната програма на лекаря по сън за по-добър сън и по-добро здраве“. Успокояващата асоциация с майката, например, може да помогне за намаляване на тревожността преди сън, казва експертът. 

На молекулярно ниво триптофанът в млякото има свойства за насърчаване на съня. Триптофанът е незаменима аминокиселина; това означава, че тялото не може да го произвежда, така че хората трябва да го набавят с диетата си. Триптофанът, наред с храни яйца, пуешко, риба, соя или фъстъци, бива използван от тялото, за да създаде съединението серотонин, който от своя страна се превръща в спомагащия за сън хормон мелатонин.

Големи грешки, които допускаме със закуската и как да ги поправим

Казват, че денят се познава от сутринта, а тук определено влиза и закуската. Ако искате да се чувствате по-продуктивни, позитивни и ене...

Мелатонинът обикновено се произвежда от мозъка в отговор на тъмнината и участва в регулирането на естествения часовник на тялото, сочи проучване от 2017 г., публикувано в списание Current Neuropharmacology. 

На теория яденето на храни или пиенето на мляко, богато на триптофан, може да ни накара да се чувстваме сънливи, защото тялото го превръща в хормони, които подобряват съня. Поради същата причина има популярен мит, че яденето на богати на триптофан храни - като пуйка на голяма семейна вечеря за Рождество например, е причината хората да се чувстват сънливи. В действителност, обаче, ще са необходими огромни количества триптофан - много повече, отколкото има в чаша мляко или порция пуешко, за да накарат човек да се почувства сънен.

Ако трябва да изпиете около 7.6 литра мляко, то със сигурност ще ви накара да се почувствате сънливи, но и ще ви е доста лошо от пиенето на толкова мляко. 

Неотдавнашните изследвания на Лин Джън и Мумин Джао, учени по храните от Южнокитайския технологичен университет, показват, че други съединения в млякото могат да обяснят защо толкова много хора започват да се прозяват след чаша топло мляко преди сън. Тяхно изследване сочи, че компонент на млякото, известен като казеин трипсин хидролизат (CTH), има ефект за подобряване на съня при мишки. Стотици пептиди - низове от аминокиселини - могат да бъдат намерени в CTH и някои проучвания сочат, че те са виновни за по-бързо заспиване и по-стабилен сън.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЗДРАВЕ:

Отрицателни последици: Какво се случва, ако не ядете мазнини

Може ли да се ядат ягоди при диабет

Лекар: Ако имате диабет, НЕ яжте тези плодове

Закуската, която ще ви подмлади

Лекар: Тази фраза издава началото на деменция

Експерти: Тези 9 храни пречистват кръвоносните съдове

Лекари: Тези 2 симптома може да са ранен признак на Паркинсон

Очите ви сълзят без причина: Ето какво може да го предизвиква

Тези напитки водят до проблеми със сърцето и висок холестерол

Важна информация за коклюша: Опасен и силно заразен

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com