Кои мазнини са полезни за тялото ни

2015
Кои мазнини са полезни за тялото ни
Снимка: pixabay.com

Мазнините, които често са заклеймявани като виновници за напълняването и здравословните проблеми, играят решаваща роля за поддържането на оптимални телесни функции. Не всички мазнини са еднакви; има ясно разграничение между "добри" и "лоши" мазнини. Разбирането на тази разлика е от съществено значение за правенето на информиран избор на хранителен режим, който насърчава цялостното благосъстояние.

Мононенаситените мазнини и полиненаситените мазнини попадат в категорията на здравословните мазнини. Тези мазнини обикновено са течни при стайна температура и обикновено се срещат в растителните масла, като зехтин, масло от авокадо и рапично масло. Те допринасят за здравето на сърцето, като намаляват нивата на вредния LDL холестерол и понижават риска от сърдечносъдови заболявания. Богати на антиоксиданти и противовъзпалителни свойства, тези мазнини също така поддържат здравето на мозъка и спомагат за регулиране на нивата на кръвната захар.

Омега-3 и Омега-6 мастни киселини са примери за полиненаситени мазнини, които са от съществено значение за организма, но трябва да се приемат чрез храната, тъй като организмът не може да ги произвежда сам. Омега-3, разпространени в мазните риби като сьомгата, лененото семе и орехите, са известни с противовъзпалителното си действие и ролята си за мозъчната функция. Омега-6, които се съдържат в масла като соевото и царевичното, са необходими за растежа и развитието, но дисбалансът между приема на омега-3 и омега-6 може да допринесе за здравословни проблеми, свързани с възпаления.

Още: Защо хидрогенираните мазнини са толкова лоши

Кои мазнини не бива да се докосват

Мазнините, които трябва да се ограничават или избягват, са наситените мазнини и трансмазнините. Наситените мазнини, които обикновено са твърди при стайна температура, се съдържат предимно в животински продукти като тлъсти парчета месо, пълномаслени млечни продукти и масло. Консумацията на твърде много наситени мазнини може да повиши нивата на LDL холестерола и да увеличи риска от сърдечни заболявания. Трансмазнините, които често се срещат в преработените и пържените храни, са изкуствени мазнини, създадени чрез хидрогениране. Те не само повишават нивата на лошия холестерол, но и намаляват нивата на добрия холестерол, което представлява двойна заплаха за здравето на сърцето.

Балансираният прием на мазнини е от ключово значение за здравословното хранене. Приблизително 20-35% от дневните калории трябва да идват от мазнини, като по-голямата част от тях са ненаситени мазнини. Четенето на етикетите на хранителните продукти, избирането на постни източници на протеини и включването на повече ядки, семена и мазна риба в храната са стратегии за осигуряване на здравословен баланс на мазнините.

Не всички мазнини са вредни; всъщност някои мазнини са от решаващо значение за поддържане на оптимално здраве. Мононенаситените и полиненаситените мазнини, включително омега-3 и омега-6 мастните киселини, предлагат различни ползи, като например за здравето на сърцето и мозъка, докато наситените мазнини и трансмазнините трябва да се ограничават поради потенциалното им отрицателно въздействие върху сърдечносъдовото здраве. Като правят внимателен избор на видовете и количествата консумирани мазнини, хората могат да използват силата на добрите мазнини, за да поддържат цялостното си благосъстояние.

Източник: Healthline

Още: Здравословни мазнини: какво представляват и в какви храни да ги открием

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЗДРАВЕ:

Топ 12 на плодовете, които са разрешени при диабет

Колко коса е нормално да ви пада всеки ден?

Какво се случва с тялото, ако спрете да ядете брашно за месец

Ще работи ли кето диетата за вас, ако имате диабет тип 2

Най-добрата пролетна билка за костите и холестерола

Лекар: Тези лекарства повишават риска от високо кръвно

Бързо отслабване: Яжте този зеленчук поне 2 пъти седмично

Учени: Това е най-добрият сок за сърцето

7 алкални храни, които предпазват от инфаркт и наднормено тегло

Столична дентална клиника предлага безплатни прегледи за деца

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com