Кои признаци показват, че не пием достатъчно ВОДА

28224
Кои признаци показват, че не пием достатъчно ВОДА
Снимка: https://unsplash.com

Често чуваме как грижата за здравето започва с достатъчния прием на вода. Въпросът „Пиеш ли достатъчно вода?“ сякаш дори се е превърнал в символ на грижата. Защо тогава продължаваме да не обръщаме внимание на това колко количество вода приемаме на ден? Понякога дори, когато сме жадни, предпочитаме някоя сладка напитка, отколкото безвкусната вода. Истината е, че повечето сокове съдържат захар, а това по никакъв начин не повишава нивото на хидратацията ни. Водният баланс е от изключителна важност за оптималното функциониране на нашия организъм. Вижте кои са признаците на обезводняването и начините, по които може да се справите с този проблем:

Общи симптоми на дехидратацията:

Никога не пийте хапчета с нещо различно от вода! Особено с чай или кафе!

"Неправилните" течности могат да отслабят или засилят ефекта на таблетките, включително и при предозиране. Напитките, с които не е пре...

- Сухата кожа често издава липсата на течности. Разбира се, съществуват хора, които по рождение притежават суха кожа, но ако вие не сте от тях и забележите, че кожата ви започва да се лющи, обърнете специално внимание на водата. Също така може да забележите, че сте дехидратирани по устните и езика си.

- Колкото по – малко вода приемате, толкова повече организмът ви ще иска да се запаси с нужното количество. Именно за това се появяват и отоците, които всъщност влизат в ролята на склад.

- Цветът и миризмата на урината също могат да ни подскажат дали се грижим за водния си баланс. Ако тя е светла на цвят и няма миризма, означава, че организмът ни се пречиства нормално, тъй като това е една от основните функции на водата. Ако обаче е наситена като цвят и със специфична миризма, може би трябва да започнем по – често да приемаме течности.

- Възможни са главоболия и главозамайвания, понижена активност, ниско кръвно налягане

Защо никога не трябва да пиете вода, докато се храните?

Много често по време на хранене консумираме вода. Оказва се, че това е изключително лош навик. Експерти смятат, че той се формира още ...

- Проблемите с бъбреците също са индикатор, че може да страдаме от дехидратация, тъй като те са основната пречиствателна станция на организма ни, а по – горе споменахме, че една от най – изявените функции на водата е именно да пречиства.

Какво да предприемем, ако забележим, че имаме симптомите?

Първото и най – логично нещо, което следва да направим, е да проведем консултация със специалист. Изброените по горе симптоми могат и да се отнасят за проблем от друго естество. Ако обаче страдате от обезводняване, няма да е изненада за вас, че ще ви препоръчат прием на повече течности. Ако вкусът на водата не ви допада, не забравяйте, че винаги може да сложите резен плод вътре, за да й придадете лек аромат и вкус.

Също така приемът на повече пресни плодове и зеленчуци ще подпомогне баланса на водата в организма. Обикновено се съветва да се приемат по около два литра вода на ден. Това, разбира се, е ориентировъчна цифра, която не важи за всеки един организъм. Трябва да се внимава и с кафето, сладките изделия, алкохола, тъй като те провокират обезводняването. Не е нужно да навивате аларми, които да ви напомнят за дневната доза вода, просто бъдете наблюдателни към тялото си и своите нужди.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЗДРАВЕ:

Отрицателни последици: Какво се случва, ако не ядете мазнини

Може ли да се ядат ягоди при диабет

Лекар: Ако имате диабет, НЕ яжте тези плодове

Закуската, която ще ви подмлади

Лекар: Тази фраза издава началото на деменция

Експерти: Тези 9 храни пречистват кръвоносните съдове

Лекари: Тези 2 симптома може да са ранен признак на Паркинсон

Очите ви сълзят без причина: Ето какво може да го предизвиква

Тези напитки водят до проблеми със сърцето и висок холестерол

Важна информация за коклюша: Опасен и силно заразен

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com