Д-р Стоянов с ценни съвети какво да правим при рефлукс

13009
Д-р Стоянов с ценни съвети какво да правим при рефлукс
Снимка: Клуб здраве

Случвало ли ви се е да имате киселини след като се нахраните или ако сте в легнало положение? Оказва се, почти всеки човек ги изпитва поне веднъж месечно, което обикновено не подсказва за някакъв проблем с храносмилателната система. Ако обаче ви се случва по-често, то днешният епизод „Club здраве“ ще ви е от полза.

Рефлуксът най-просто казано представлява връщане на храната от стомаха към хранопровода. „Той може да бъде объркан с остър миокарден инфаркт в най-лошия случай. Винаги, когато имаме симптоми на рефлукс или гастрит, трябва да мислим и за здравето на сърцето“, предупреждава днешният гост на Радина Василева - д-р Димитър Стоянов, гастроентеролог в Клиниката по пропедевтика на вътрешните болести в УМБАЛ „Александровска“.

Какъв е основният механизъм на гастроезофагеалната болест

Когато се нахраним и храната вече навлезе в стомаха, се отделя киселина, с чиято помощ консумираното да може да бъде смляно. Мускултият пръстен - долният езофагиален сфинктер, се намира между хранопровода и стомаха. Той се затваря в моментите, в които киселиноста се повиши и това пречи на храната да се качва обратно към хранопровода. Редица причини, сред които консумация на определени храни, алкохол, тютюнопушене, медикаменти, физическа дейност, могат да причинят неговото отпускане и тогава да усетим симптомите на рефлукс.

„От алкохола виното и бирата повишават киселиността най-много, а от храните – какаото и ментата. Има лекарства, сред които и нестероидните противовъзпалителните медикаменти, които също водят до появата на неприятните симптоми“, разяснява д-р Стоянов.

Кои са рисковите групи пациенти; кои са съвременните методики за диагностика и справяне с рефлукса вижте във видеото тук:

 

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com