Кои сушени плодове са най-полезни и как да ги консумираме правилно

17927
Кои сушени плодове са най-полезни и как да ги консумираме  правилно
Снимка: iStock/Guliver

Много хора наричат ​​сушените плодове истинско спасение при отслабване. Препоръчват се да заменят сладкишите, които допълват на чая. Освен това, сушените плодове са истински склад за витамини, което е особено важно през зимата. Те се консумират пресни и преработени, добавят се към десерти и тестени изделия. Но дали сушените плодове са само полезни или има ограничения при употребата им?

Като начало, трябва да се подчертаят полезните свойства на този продукт. Най-голямото предимство е възможността да се допълни менюто с витамини, които са напълно запазени в сушените плодове. Стафидите помагат при анемия, сините сливи при чревни проблеми, сушените кайсии за зрението, смокините при проблеми с щитовидната жлеза, ябълките и крушите при бъбречните заболявания. Сухите плодове съдържат витамини от група В и са богати на основни микроелементи. Сред тях са фосфор, калций, натрий, желязо.

Плодовете се съхраняват дълго време, не изискват специални условия. И за да ги използвате, е достатъчно да ги поставите във вряла вода за кратко. Между другото, отварата от плодове е много полезна като тонизираща напитка, богата на витамини.

Но те имат и своите недостатъци, които също трябва да се вземат предвид, преди да се насладите неконтролируемо на този деликатес. В съвременните условия целта да се продаде продукт възможно най-бързо принуждава търговците да обработват сушени плодове с различни препарати. Плодовете придобиват по-привлекателен външен вид, но губят положителните си свойства. Химическата обработка не е от полза за тях. Сяра и серен диоксид, се използват за изгонване на бактерии и насекоми, за да направят плодовете красиви. Но в организма тези вещества могат да действат като дразнители.

В идеалния случай е по-добре да си направите сами сушени плодове. Ако нямате сушилня, можете да поставите продукта на слънце и да изсушите, както се правеше преди. И когато купувате този продукт, е важно да оцените външния му вид. Не трябва да има особени повреди, пигментация, плесен и изгнили зони. Целият плод обаче не трябва да блести, ако блести - най-вероятно е бил обработван с мазнини. Твърде ярки, наситени цветове също са нетипични за сушените плодове.

Закупените сушени плодове трябва да се измият обилно под течаща вода. Попарете плодовете с вряла вода и не веднъж, а два или три пъти, не забравяйте да изхвърлите водата. Не забравяйте да изсушите добре плодовете след това. Ако искате наистина да защитите тялото си, сложете плодовете в кисело мляко. След това изплакнете храната и можете да ядете без страх, химикалите се неутрализират.

Винаги купувайте продукта само от проверени места и мийте добре преди консумация.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЗДРАВЕ:

Над каква дневна доза кофеин не е добре да преминаваме?

Само 1 лъжичка от това на ден ускорява метаболизма и помага за отслабване

Тази ядка сваля холестерола - яжте я веднага след ставане от сън

Ябълков оцет за сваляне на пикочната киселина - как се пие

Всички ядем тези храни, но те влошават паметта

Мазните храни, които са полезни за кръвното

Кой е най-добрият лек за схванат врат

Това са най-добрите храни за забавяне на стареенето

Лекар: Сутрин НЕ ставайте от леглото, докато НЕ направите това

Витамините и храните, които разреждат кръвта

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com