Консумацията на любима храна повишава риска от деменция

5565
Консумацията на любима храна повишава риска от деменция
Снимка: Thinkstock/Guliver

Феновете на лютото може да са особено застрашени от развитие на деменция в сравнение с останалите, които консумират нормални храни. Оказа се, че традиционните люти чушлета могат да повлияят негативно на мозъка. Въпреки че този противоречив продукт може да е полезен за някои човешки органи и системи, употребата му определено е свързана със загуба на памет.

Проучване на Университета на Южна Австралия, публикувано в списанието Nutrients, показва по-бърз спад в когнитивната функция и паметта при хора, които консумират над 50 гр. люто дневно. Рискът от лошо здраве на мозъка е почти удвоен. 

Експериментът, провеждан в продължение на 15 години, включва 4582 жители на Китай над 55 годишна възраст. Те са консумирали чили както прясно, така и под формата на подправки. По време на периода на проучването участниците са направили анкети, насочени към идентифициране на когнитивно увреждане. Те също така са самооценили как паметта им се е променила с консумацията на чили.

Храни за концентрация и памет

В предишни проучвания се установило, че да се яде люто е полезно за теглото и кръвното налягане. В това проучване обаче е бил доказан неблагоприятен ефект върху когнитивните функции на възрастните, обяснява един от авторите на изследването, д-р Зумин Ши.

Било открито също, че загубата на паметта и увеличаването на риска от деменция са още по-значими при слабите хора. Учените смятат, че човек с наднормено тегло е по-малко чувствителен към яденето на люти чушлета, оттук и по-малкото въздействие върху паметта.

Много учени са съгласни, че ежедневното меню влияе върху здравето на мозъка. Учените са открили, че яденето на определени храни може значително да наруши мозъчната функция само за четири седмици и да увеличи риска от деменция.

Резултатите са публикувани в списанието Brain Behavior and Immunity. Според учените освен лютото преработените храни също е необходимо да бъдат премахнати от диетата. По време на експеримента върху плъхове е било установено, че такава храна може да причини рязко намаляване на паметта само за месец.

Как да подобрите паметта си: 6 прости упражнения

Фактът, че ясно се вижда такъв ефект толкова бързо, е малко тревожен, споделят учените. Те отбелязват, че при по-възрастните хора бързият спад на паметта е по-вероятно да доведе до невродегенеративни заболявания, включително болестта на Алцхаймер.

Учените казват, че по време на своята работа са давали картофен чипс и други подобни закуски на 3-месечни и 24-месечни плъхове. Контролната група животни също получавала храни, богати на докозахексаенова киселина (DHA, омега-3 клас).

Учените заключили, че маркерите за възпаление при гризачи, които ядат само преработени храни, се увеличават значително. В същото време при по-възрастните плъхове се наблюдава значително влошаване на паметта.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЗДРАВЕ:

Това е най-добрият пролетен зеленчук за холестерола и имунитета

Възпалените лимфни възли на шията са първият знак за сериозно заболяване

Специалистите ги наричат "вторият ни мозък": 4 начина, с които ще си осигурите по-добър живот

7 предупредителни знака, че сме психически и емоционално изтощени

Топ 7 на най-добрите чая, които помагат за отслабване

Какво трябва да направим, ако пулсът ни е нисък?

Кафе за отслабване - преди или след хранене трябва да се пие

Може ли да се ядат череши при диабет?

Осем естествени средства за намаляване на мазнините в кръвта

Какви здравословни проблеми показва силният косопад?

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com