Кръвни съсиреци след операция - ето как да се предпазите

16453
Кръвни съсиреци след операция - ето как да се предпазите
Снимка: iStock

Образуването на кръвен съсирек, известно още като коагулация, е нормалната реакция на тялото ви в определени ситуации. Например, ако порежете ръката или пръста си, в наранената област се образува кръвен съсирек, за да спре кървенето и да помогне за заздравяването на порязването.

Тези видове кръвни съсиреци са не само полезни, но и помагат за предотвратяване на прекомерна загуба на кръв, когато сте тежко наранени.

Кръвен съсирек може да се появи в почти всяка част на тялото. Кръвните съсиреци обикновено са безвредни. Понякога обаче кръвните съсиреци могат да бъдат опасни.

Подлагането на голяма операция може да ви направи по-податливи на образуване на опасни кръвни съсиреци в области като белите дробове или мозъка.

Какво е кръвен съсирек?

Тромбоцитите, които са форма на кръвни клетки, и плазмата, течната част от кръвта ви, обединяват сили, за да помогнат за спиране на кървенето и образуване на съсирек в наранена област.

Вероятно сте най-запознати с кръвните съсиреци по повърхността на кожата, които обикновено се наричат струпеи. Обикновено след като нараненото място заздравее, тялото ви естествено ще разтвори кръвния съсирек.

Тези симптоми на ръката издават кръвен съсирек

Има случаи, при които във вашите кръвоносни съдове се образуват съсиреци, въпреки че нямате нараняване. Тези съсиреци не се разтварят естествено и са опасно състояние.

Съсиреците във вените ви могат да ограничат връщането на кръвта към сърцето. Това може да причини болка и подуване поради събирането на кръв зад съсирека.

Предотвратяване на кръвни съсиреци след операция

Има няколко неща, които можете да направите, за да предотвратите образуването на кръвни съсиреци след операция. Най-важното нещо, което можете да направите, е да обсъдите медицинската си история с Вашия лекар. Ако имате анамнеза за кръвни съсиреци или в момента приемате лекарства или лекарства, трябва да информирате Вашия лекар.

Някои заболявания на кръвта могат да доведат до проблеми със съсирването и да причинят проблеми след операция. Доказано е също, че приемането на аспирин помага при кръвни съсиреци, така че започването на режим с аспирин може да бъде полезно.

Вашият лекар може да предпише варфарин (Coumadin) или хепарин, които са обичайни разредители на кръвта. Разредители на кръвта или антикоагуланти се използват за лечение на прекомерно съсирване на кръвта. Те също могат да помогнат на всички съсиреци, които имате в момента, да не се увеличат.

Преди операцията Вашият лекар ще вземе всички необходими предпазни мерки, за да предотврати образуването на кръвни съсиреци. След операцията те ще се уверят, че ръцете или краката ви са повдигнати, за да помогнат за подобряване на кръвообращението.

Ако имате висок риск от съсиреци, Вашият лекар може да Ви наблюдава и наблюдава с помощта на серийни дуплексни ултразвукови сканирания. Лекарства за разтваряне на съсиреци, наречени тромболитици, могат да се използват, ако имате висок риск от белодробна емболия (PE) или дълбока венозна тромбоза (DVT). Тези лекарства се инжектират в кръвния поток.

Промените в начина на живот преди операцията също могат да помогнат. Те могат да включват спиране на пушенето или приемане на програма за упражнения.

След операцията, след като Вашият лекар Ви даде разрешение, уверете се, че се движите колкото е възможно повече. Движението намалява шанса ви да развиете кръвен съсирек. Вашият лекар може също да препоръча компресионни чорапи. Те могат да помогнат за предотвратяване на подуване на краката.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЗДРАВЕ:

Отрицателни последици: Какво се случва, ако не ядете мазнини

Може ли да се ядат ягоди при диабет

Лекар: Ако имате диабет, НЕ яжте тези плодове

Закуската, която ще ви подмлади

Лекар: Тази фраза издава началото на деменция

Експерти: Тези 9 храни пречистват кръвоносните съдове

Лекари: Тези 2 симптома може да са ранен признак на Паркинсон

Очите ви сълзят без причина: Ето какво може да го предизвиква

Тези напитки водят до проблеми със сърцето и висок холестерол

Важна информация за коклюша: Опасен и силно заразен

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com