Лекар: Една лъжица мед на гладно ще направи чудеса с холестерола и ще отпуши съдовете

7315
Лекар: Една лъжица мед на гладно ще направи чудеса с холестерола и ще отпуши съдовете
Снимка: Thinkstock

Медът е естествен подсладител, произвеждан от пчелите от нектара на цветята. Той се използва от векове заради лечебните си свойства и е известен с многобройните си ползи за здравето. През последните години интересът към ползите на меда за здравето се поднови и бяха проведени много проучвания за изследване на потенциалното му въздействие върху човешкото здраве. В тази статия ще обсъдим ефектите, които медът може да окаже върху организма.

  1. Медът е богат източник на антиоксиданти.  Антиоксидантите са съединения, които предпазват организма от увреждания, причинени от свободните радикали. Свободните радикали са нестабилни молекули, които могат да причинят увреждане на клетките и да допринесат за развитието на заболявания като рак, сърдечни заболявания и болестта на Алцхаймер. Медът е богат източник на антиоксиданти и е доказано, че има по-висок антиоксидантен капацитет от много плодове и зеленчуци.
  2. Медът може да помогне за успокояване на възпаленото гърло. Медът има антибактериални и противовъзпалителни свойства, които могат да помогнат за успокояване на възпаленото гърло. Той може също така да помогне за намаляване на кашлицата и подобряване на качеството на съня. Всъщност някои проучвания са установили, че медът е толкова ефективен, колкото и лекарствата за кашлица, продавани без рецепта, за намаляване на кашлицата и подобряване на съня.
  3. Медът може да помогне за подобряване на храносмилането. Доказано е, че медът има пребиотично действие, което означава, че може да помогне за подхранването на добрите бактерии в червата. Това може да помогне за подобряване на храносмилането и намаляване на възпалението в храносмилателния тракт. Някои проучвания показват, че медът може да помогне за намаляване на симптомите на синдрома на раздразнените черва (СРЧ).
  4. Медът може да помогне за укрепване на имунната системa. Доказано е, че медът има имуномодулиращ ефект, което означава, че може да помогне за регулиране на имунната система. Това може да спомогне за повишаване на естествените защитни сили на организма и да намали риска от инфекции. Някои проучвания показват, че медът може да помогне за намаляване на възпаленията в организма.
  5. Медът може да помогне за подобряване на здравето на сърцето. Някои изследвания са установили, че медът може да помогне за подобряване на здравето на сърцето, като намали риска от сърдечни заболявания. Доказано е, че медът има противовъзпалително действие и може да помогне за намаляване на нивата на LDL холестерола ("лошия" холестерол) в кръвта. Той може също така да спомогне за подобряване на функцията на ендотела - обвивката на кръвоносните съдове.

Лекар: Този алкохол разяжда черния дроб след няколко глътки

В заключение, медът е естествен подсладител с много потенциални ползи за здравето. Той е богат източник на антиоксиданти, може да помогне за успокояване на възпаленото гърло, да подобри храносмилането, да подсили имунната система и дори да помогне за подобряване на здравето на сърцето. Важно е обаче да се отбележи, че медът все пак е вид захар и трябва да се консумира умерено като част от балансирана диета.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЗДРАВЕ:

20 храни, които помагат за отслабване

Лекар: 4 храни, които са най-вредни за панкреаса

Това е най-добрият пролетен зеленчук за холестерола и имунитета

Възпалените лимфни възли на шията са първият знак за сериозно заболяване

Специалистите ги наричат "вторият ни мозък": 4 начина, с които ще си осигурите по-добър живот

7 предупредителни знака, че сме психически и емоционално изтощени

Топ 7 на най-добрите чая, които помагат за отслабване

Какво трябва да направим, ако пулсът ни е нисък?

Кафе за отслабване - преди или след хранене трябва да се пие

Може ли да се ядат череши при диабет?

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com